Chatteo

Citaat uit een onlangs per WhatsApp ontvangen kritiek op mijn columns: 'De columns van Rinus Verweij zijn interessant, maar soms te algemeen en oppervlakkig. Hoewel de schrijver zichzelf vaak als een deskundige presenteert, lijken veel van zijn meningen niet op feiten gebaseerd te zijn. De columns zijn meestal leuk om te lezen, maar niet altijd onderbouwd met goed onderzoek. Soms kan de schrijver te veel nadruk leggen op zijn eigen meningen' - einde citaat. Je kunt hiertegen inbrengen dat een column zich juist van een wetenschappelijk artikel onderscheidt door een uitgesproken mening en een karikaturale weergave van de werkelijkheid, maar niettemin lijkt deze reactie interessant en goed doordacht. Maar wat blijkt?
Een vriendin heeft deze reactie met slechts enkele sleutelwoorden in luttele seconden digitaal laten produceren door de Chatteo app, één van de nieuwe digitale foefjes waarmee met enkele vingerbewegingen en authentiek ogend essay kan worden gemaakt. Iets waarvan slimme studenten steeds meer gebruik maken. Digitaal opsporen van plagiaat blijkt steeds moeilijker, met als gevolg een revival van de ouderwetse mondelinge examens, zo gevreesd door vroegere generaties studenten.
Niettemin is deze digitale revolutie onomkeerbaar en het kan mijn kritische lezers misschien stimuleren om vaker hun kritiek op mijn columns kenbaar te maken. Toch geef ik de voorkeur aan ouderwets 'handwerk', zoals deze van een gewaardeerde kritische volger: '(…) wellicht wordt het tijd om een andere, liefst plaatselijke inspiratiebron aan te boren. Dan voorkom je drammerigheid die je anderen aanwrijft' (reactie op mijn recente kanttekeningen bij de talrijke slavernij-excuses).