• Bart Nap met fiets. ''Mijn doel is om dit seizoen minimaal een wedstrijd te winnen. Daar ga ik voor.”
• Bart Nap met fiets. ''Mijn doel is om dit seizoen minimaal een wedstrijd te winnen. Daar ga ik voor.” Foto: Wim Kroone

Extreem weer deert Bart niet

lopik •  Kou, regen, hitte zijn de bondgenoten van de 42-jarige Lopikenaar in zijn strijd om de concurrentie af te matten. Wielrenner Bart Nap rijdt zijn beste uitslagen onder extreme weersomstandigheden, als anderen juist moeten afhaken. 

Geen uitblinker

Lange tijd was wielrennen een sport voor Bart Nap, waarin hij niet uitblonk, maar waarin meedoen volgens de oorspronkelijke Olympische gedachte belangrijker was dan winnen. In de jeugdcategorieën reed Nap zich af en toe in de prijzen, maar een plaats op het erepodium was voor hem in die tijd nooit weggelegd. Bij de beloften en elite renners kreeg hij als prille twintiger niettemin een kans in de sterke Rietveldploeg. ''De klassiekers reed ik wel uit, maar me meten met de top lukte me niet,” aldus Bart Nap, die zijn prestaties relativeert.

Overtollige ballast

Op zijn 22ste stopte hij met wielrennen en richtte hij zich op zijn werk. Maar dat niet alleen. ''Vaak ging ik stappen met vrienden. Hartstikke gezellig, maar op een gegeven moment woog ik 115 kilo. Opnieuw gaan fietsen leek me een oplossing om mijn overtollige ballast kwijt te raken. In 2014 werd ik lid van WTC Woerden en reed meteen clubkoersen en nationale wedstrijden. Ik had me voorgenomen het nu zo goed mogelijk te doen. Als amateur stond ik twee jaar later in Enter voor het eerst als senior op het erepodium.”

Wind vrij spel

'In pelotonsspurts meng ik me meestal niet. De kans op valpartijen is me te groot'

Door vier keer per week te trainen en wedstrijden in het weekeinde te rijden raakte Bart Nap 30 kilo kwijt. Hij merkte dat zware kermiskoersen en omlopen, waar de wind vrij spel heeft, hem het beste liggen. ''Ik houd ervan om anderen af te laten,” vervolgt de coureur, die als sportklasser tegenwoordig steevast bij de voorsten finisht. ''Vorige week zondag eindigde ik in Elst in een veld van honderd deelnemers na 85 loodzware kilometers als tiende in de Omloop van Schoonderlogt. We bleven met vijftien man over. Sprinten is niet mijn sterkste punt. Ik moet het hebben van alleen wegrijden of ontsnappen met een klein groepje.”

Winnen

Tijdens de coronaperiode bleef Bart Nap ondanks het ontbreken van wedstrijden zijn kilometers op de weg maken. Met de wegrenner en crosser Lars Rietveld uit Oudewater reed hij in die tijd veel graveltochten. Bij de herstart van het seizoen in 2021 veroverde Nap in Nieuwegein de districtstitel. Vorig jaar in Tiel miste hij helaas de slag en lukte het hem niet om zijn titel niet prolongeren. ''Een poging om vanuit het peloton de oversteek naar de kopgroep te maken mislukte, waardoor er niet meer in zat dat een tiende plaats. Ik won dat jaar wel een omnium in Gouda en werd tweede in de Ronde van Someren-Heide. In mijn thuiswedstrijd in Woerden klasseerde ik me als vijfde. In pelotonsspurts meng ik me meestal niet. De kans op valpartijen vind ik te groot.”

Papa

Het wielerseizoen begint voor Bart Nap pas echt fanatiek na 15 april. Dat hangt samen met zijn gezinsleven. Zijn vrouw volleybalt in Bergambacht bij Thor en speelt op die dag haar laatste wedstrijd. ''We hebben samen een zoontje van 14 maanden,” zegt de trotse papa, die in Schoonhoven als bevrachter bij WEX Holland werkt. ''Trainingen en wedstrijden moet ik nu beter plannen.''

Vlammen

De Ronde van Lexmond, waarvoor al ruim negentig Sportklassers zich hebben inschreven, is op zaterdag 22 april de eerste regionale koers waarin Nap wil vlammen. ''Mijn doel is om dit seizoen minimaal een wedstrijd te winnen. Daar ga ik voor.”