Afbeelding
Foto: Maarten van der Kuijl

Plannen in de maak voor mooier Nedereindse Park

Nieuws

IJSSELSTEIN / UTRECHT / NIEUWEGEIN • De gemeente Utrecht wil de recreatiemogelijkheden rond de Nedereindse Plas uitbreiden met het Nedereindse Park. Het groene gebied op de grens van Utrecht, IJsselstein en Nieuwegein ligt op Utrechts grondgebied. De andere gemeenten worden nauw bij de plannen betrokken.

Utrecht wil het gebied geschikter maken voor fietsen, wandelen of sporten voor inwoners van Utrecht, IJsselstein en Nieuwegein en tegelijk meer natuur aanleggen. Er komt een nazorg- en beheerplan voor de sanering die eerder is uitgevoerd  Ook wordt bekeken wat er moet gebeuren met de grondhopen - depots-  op het terrein. Deze zijn deels al overgroeid met groen. Onderzocht wordt of het wenselijk is dat die grond er blijft liggen. Ook wordt een nieuwe plek gezocht voor het gebouw van de waterzuivering naast het park. Paden, bankjes en routeborden worden gerepareerd. 

De Nedereindse Plas heeft als voormalige stortplaats van bouwafval een beruchte reputatie als de Put van Weber.  De vuilstort maakt dat zwemmen en varen in de plas om veiligheidsredenen nog altijd niet is toegestaan. De oevers zijn te steil, het water is niet schoon genoeg als zwemwater en er komen scherpe voorwerpen voor op de bodem. Door de omvang van de plas is hij wel geschikt om schone energie op te wekken. Daarom wil Utrecht op het oostelijke deel van de plas zonne-eilanden inpassen binnen de omgeving, bijvoorbeeld door de panelen op groene eilanden te leggen. 

Bij het verbeteren van het Nedereindse Park werkt de gemeente Utrecht samen met de gemeenten IJsselstein en Nieuwegein, recreatieschap De Stichtse Groenlanden, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en de provincie Utrecht. Daarbij horen ook afspraken over  beheer en onderhoud.

Meedenken

Inwoners die willen meedenken kunnen zich aanmelden voor een online bijeenkomst op maandag 17 april van 19.30 tot 21.00 uur of zich opgeven voor een inloopuur op donderdag 20 april tussen 17.00 en 21.00 uur in Het Zendstation aan de Biezendijk 3 in Lopikerkapel. Informatie en links staan ook op www.ijsselstein.nl.