• Henk Jansen zet zich in voor IJsselsteinse kinderen die het thuis niet breed hebben..
• Henk Jansen zet zich in voor IJsselsteinse kinderen die het thuis niet breed hebben.. Foto: Linda de Kort

50.000 euro extra voor Stichting Leergeld

Nieuws

IJSSELSTEIN • Stichting Leergeld IJsselstein ontvangt eenmalig 50.000 euro extra van de gemeente IJsselstein om meer kinderen te helpen met bijvoorbeeld schoolspullen en sportattributen. De bijdrage is een onderdeel van een aantal maatregelen die de gemeente tegen armoedebestrijding in IJsselstein heeft aangekondigd. 

Henk Jansen, coördinator van Leergeld IJsselstein, is blij met de bijdrage. “We blijven doen wat we altijd doen: kinderen helpen met schoolspullen, sportschoenen, muziekles of contributie voor een vereniging. De extra bijdrage zorgt ervoor dat we nog veel meer kinderen hopen te helpen. We zullen via scholen, verenigingen en vanuit ons eigen adressenbestand mensen benaderen om ze op de mogelijkheden te wijzen.”

Door de hoge energierekeningen en de inflatie wil de gemeente onder meer via Stichting Leergeld voorkomen dat bewoners in geldnood komen waar ook kinderen de dupe van kunnen worden. De keuze om ook Stichting Leergeld een bijdrage te geven, is omdat de gemeente verwacht de meeste inwoners te kunnen helpen via bestaande kanalen. In 2022 hielp Stichting Leergeld IJsselstein al meer dan 450 kinderen.

“Ons advies is om altijd contact met ons op te nemen. Misschien denken ouders dat ze niet in aanmerking komen, maar wij kijken heel graag naar de mogelijkheden. We ondersteunen mensen met een U-pas, maar ook gezinnen met een inkomen net boven de U-pas grens kunnen we wellicht helpen”, adviseert Jansen.

“We werken nauw samen met de gemeente, lokale partners en andere organisaties, zoals Jarige Job en Kinderhulp. Zo benaderen we bijvoorbeeld gezinnen voordat hun dochter of zoon naar het middelbare onderwijs gaat. Want we helpen ook bij het aanschaffen van een laptop of fiets.”

Jansen is al heel wat jaren bij de Stichting Leergeld betrokken. “Voorheen deed ik alle huisbezoeken. Het werkt erg prettig door bij mensen thuis te bekijken wat er mogelijk is. Daar hebben we nu twee extra vrijwilligers voor. Maar wat we eigenlijk nog nodig hebben, is iemand die ons wil helpen met de communicatie. We kunnen ons werk alleen doen als mensen van ons bestaan weten.”

Mensen kunnen via de website www.leergeldijsselstein.nl zich aanmelden voor ondersteuning of als vrijwilliger.