• Iris Hermens voor een boomhut van kunstenaar Maarten Slot.
• Iris Hermens voor een boomhut van kunstenaar Maarten Slot. Foto: Elvira Schenk

Schaduwkunst brengt dieren verkoeling in het weiland

Nieuws

MONTFOORT • Is het u ook wel eens opgevallen dat koeien, schapen en geiten in het land in de zomer op zoek zijn naar schaduw? Ze staan in de schaduw van een boom, een tractor of van elkaar. De in Montfoort woonachtige Iris Hermens werkt aan een wel heel bijzonder project: Schaduwkunst.

Iris Hermens, sociaal ontwerper en organisator van sociale projecten, fotografeerde afgelopen zomer dieren ‘op een kluitje.’ “Gewoon omdat het een leuk gezicht was.” Maar gaandeweg viel haar iets op. De dieren stonden in het weiland in de volle zon en waren eigenlijk op zoek naar schaduw. Boeren zetten soms karren in het weiland om hun dieren te beschermen tegen de hitte en zo ontstond een plan. Haar vriend Maarten Slot bouwt als kunstenaar sculpturen en bouwwerken van restmaterialen. Samen kwamen ze op het idee om kunst en schaduw te combineren. 

De boer op

Iris besloot ‘de boer op’ te gaan. Ze vroeg zich af of de boeren eigenlijk wel zaten te wachten op ‘schaduwkunst.’ “Ik stapte van het voorjaar op de fiets en reed een boerenerf op. Ik vond het doodeng, ik was eigenlijk bang voor de reactie. Hoe vertel je dit idee als de boer net van zijn trekker afstapt? In het begin kreeg ik veel ‘nee’ op mijn vraag. Dat was ook niet zo gek, want de boeren zaten met hun hoofd midden in de stikstofellende. Hun hoofd stond er niet naar. Toch bleef ik het gesprek aangaan, vanuit oprechte nieuwsgierigheid. Wat waren de bezwaren? Wat waren de mogelijkheden? Zo werd ik gewezen op het Streekfonds Lopikerwaarden.”
Het streekfonds steunt projecten met een glimlach. Om de streek vitaler, leuker, duurzamer en mooier te maken. De link met ‘schaduwkunst’ was dan ook snel gelegd.

Iris vertelt: “Paul Ruiter van het streekfonds heeft mij echt moed ingesproken. Ik heb vaak gedacht dat dit project niet van de grond zou komen. Via hem kwam ik opnieuw in contact met de boeren uit de omgeving. Het is nu tijd om op zoek te gaan naar de financiering en de kunstenaars. Er zal een samenwerking ontstaan van verschillende kunstenaars die ook betaald zullen worden. Kunstenaars wordt vaak gevraagd om iets gratis te doen. Er is dan een leuk project bedacht en dan is het vaak: leuk dat je mee wilt doen... maar... Dat is niet terecht, kunstenaar zijn is een beroep”.

Grappige objecten

Door middel van restmateriaal dat rond slingert op het boerenerf zullen grappige objecten worden gecreëerd. De schaduwkunst objecten moeten verrijdbaar zijn en de kunstenaar gaat in gesprek met de boer. In het object moet terugkomen waar zij voor staan. Het moet voor verbinding zorgen. Verder zal het object aangepast worden aan het dier. Voor geiten zal er iets gemaakt worden waarop geklommen kan worden, voor koeien iets waar ze tegenaan kunnen schuren. Voor de rest heeft de kunstenaar de vrije hand. Er zijn al veel kunstenaars enthousiast over het project. “Dus als het zover is kan er snel een match worden gemaakt.” 

Iris en Maarten stellen hun werkplaats beschikbaar voor de kunstenaars. Maarten zelf zal waarschijnlijk ook een project gaan maken. Maarten heeft al inspiratie. “Ik zit te denken aan een organische vorm, iets met een groot blad of doeken spannen. Ik heb voldoende inspiratiebronnen.” Maarten heeft veel ervaring met het maken van dit soort objecten. Hij bouwt boomhutten, speelobjecten en bijzondere blokhutten, alles van restmateriaal. Zo heeft hij eerder veel creatieve objecten gemaakt voor camping De Lievelinge in Vuren. 

De kunstobjecten zullen te zien zijn op een aantal plaatsen langs Montfoortse fietspaden. Voor de financiering van dit unieke project zijn nog wel sponsors nodig. Elke donatie is van harte welkom. Bijdragen is mogelijk via de website www.lopikerwaarden.nl/projecten/schaduwkunst/. Heeft u nog leuke ideeën, bent u boer of kunt u op een andere manier meedoen? Contact opnemen met projectleider Iris Hermens kan via email iris.hermens@gmail.com.

Elvira Schenk