• Joop van Egteren van het Veteranen Search Team in gesprek met veteranen uit de Lopikerwaard.
• Joop van Egteren van het Veteranen Search Team in gesprek met veteranen uit de Lopikerwaard. Foto: Elvira Schenk

Veteranen in actie bij vermissingen

montfoort • Het Veteranen Search Team (VST) ondersteunt de politie bij zoekacties naar vermiste personen en voorwerpen. Op uitnodiging van Stichting Veteranen Montfoort vertelden zij zaterdag in het Montfoortse gemeentehuis over hun werk.

Het Veteranen Search Team is opgericht in 2017. Directe aanleiding was de zoektocht naar Anne Faber, de 25-jarige studente die destijds werd vermist in de bossen rondom Soest. Het zoekgebied was zo groot dat de politie niet genoeg mensen voor de zoektocht. Vele vrijwilligers hielpen mee, met alle goede bedoelingen. “Er was voor het eerst een massale opkomst van mensen die wilden helpen. Maar voor dit soort zoektochten is vakkennis nodig”, aldus een aanwezige met een politieachtergrond.

Voor Joop van Egteren, Libanon-veteraan en spreker deze middag was de zoektocht naar Anne Faber dé aanleiding om zich aan te sluiten bij de VST. In de zoektochten die volgden verzorgde hij met name de catering met een éénpits gasstelletje. In de loop van de tijd werd het VST professioneler. Zo professioneel dat de politie graag met hen samenwerkt en het team oproept bij zoekacties. Bij de oprichting van de VST dachten de vrijwilligers dat het om ongeveer twee zoektochten per jaar zou gaan. Dit werd al snel meer. De VST ondersteunde de politie in 2022 bij 64 zaken, waarvan 52% met succesvolle afloop. 

Doorzettingsvermogen

Het team telt momenteel 2400 vrijwilligers. De oudste is 82 jaar. Samen bezitten zij een onuitputtelijk doorzettingsvermogen, getraind om doelen te behalen. Hun motto is: ‘Eén team, één opdracht'. De doelstelling: op gedisciplineerde wijze ter beschikking staan van de politie. Joop van Egteren: ''Iedereen bij het VST-team zet zich belangeloos in voor de zoekactie. 24 uur per dag, 364 dagen per jaar. Eén dag per jaar vieren de vrijwilligers feest met elkaar, maar mocht er op die dag vrijwilligers nodig zijn dan zullen ze er zijn.” De vrijwilligers krijgen een gedegen opleiding. Het gehele team is opgedeeld in kleinere teams. Er worden geografische analyses gemaakt van de omgeving, er zijn teams die het veld in gaan. Er worden zelfs een drone en een minionderzeeër ingezet.

Aanwezig is ook Ronald Breen, sinds een jaar lid van de VST. "Ik ben zwaar onder de indruk van de professionaliteit van de organisatie. Tijdens een ‘cold case' zoekactie werd er gezocht van zonsopgang tot zonsondergang. Wordt er gezocht naar een meisje van twaalf en je bent zelf ouder van een kind? Dan word je op een andere plek ingezet. De vrijwilligers spreken dezelfde taal. Dat is als veteraan heel prettig. Het is mooi als we iemand kunnen thuis brengen. De onzekerheid is veel erger.” Joop van Egteren: "Alle veteranen zijn welkom. Ben je er nog niet klaar voor om in linie te zoeken? Dan stap je eruit, vanuit kracht. We handelen met elkaar vanuit kameraadschap. Om iets te betekenen voor de maatschappij.”

Meer weten? Zie www.veteranensearchteam.nl, ook voor donaties.