Das

Deze uitdrukking kent u vast wel: iets of iemand doet iets of iemand anders de das om. Je kunt zélfs jezelf de das omdoen, zoals die politieke kamikazepiloot Baudet. Oorspronkelijk was deze uitdrukking een eufemisme voor aan de galg opgehangen worden met een strop om de nek. Nu betekent het: iets bemoeilijken of laten mislukken.
Toppunt van ironie is het bericht dat onlangs op enkele plaatsen het treinverkeer de das werd omgedaan door dassen, die met het graven van omvangrijke gangenstelsels, de 'dassenburchten', spoorlijnen kunnen ondermijnen.
Wellicht een idee voor omwonenden van de sneltram die nog steeds geluidhinder ondervinden: laat een dassenechtpaar los bij de trambaan. De vervolgens in rap tempo uitdijende dassenfamilie heeft hoogstwaarschijnlijk binnen korte tijd het tramverkeer platgelegd. Die dieren mogen ook niet bestreden worden, want ze zijn beschermd.

Zelf overweeg ik om dassen los te laten in de Randdijkbosjes, omdat ik vrees dat de rampzalige bouwplannen voor dit unieke IJsselsteinse stukje groen door de betonverslaafden in ons gemeentebestuur met hernieuwd fanatisme ter hand zullen worden genomen nu de Provincie zo verstandig is geweest om de al even rampzalige bouwplannen voor het Kromme IJsselgebied de das om te doen.
En als ik zélfs in de illegale dierenhandel niet aan dassen kan komen, kan ik altijd nog op zoek naar korenwolven, want ook deze beschermde diertjes hebben al menig bouwproject de das omgedaan. Met échte wolven zouden de Randdijkbosjes ook afdoende beschermd zijn tegen bouwplannen, maar bij hun blijf ik toch maar liever uit de buurt. Ik ga niet mijzelf de das omdoen.