• Anesthesioloog Piet de Witte van het Antonius.
• Anesthesioloog Piet de Witte van het Antonius. Foto: St. Antonius ziekenhuis

Antonius doet narcosegas in de ban

regio • Het St. Antonius Ziekenhuis heeft het gebruik van narcosegassen in 2022 met 85 procent beperkt. Deze gassen hebben een sterk broeikaseffect en dragen bij aan klimaatverandering. De besparing in het afgelopen jaar is gelijk aan de uitstoot van ruim drie miljoen auto-kilometers of het verbranden van 18.000 bomen.

Weinig patiënten staan er bij stil als ze in het ziekenhuis een ingreep moeten ondergaan. De narcose voor hun operatie van pakweg twee uur veroorzaakte tot voor kort een bijdrage aan het broeikaseffect vergelijkbaar met een autorit van Nieuwegein naar Parijs.

In plaats van gassen om patiënten tijdens een operatie in slaap te brengen en te houden, gebruiken de anesthesiologen van het St. Antonius nu veelal propofol, een middel dat via infuus wordt toegediend. ''Het is wel iets bewerkelijker dan het gebruik van gassen, maar dat is ruimschoots de moeite waard”, zegt anesthesioloog Piet de Witte van het St. Antonius. Propofol heeft geen broeikaseffect. Daarnaast heeft het minder bijwerkingen voor de patiënt, zoals misselijkheid.

Grote vervuiler

Het terugdringen van het gebruik van anesthesiegassen is onderdeel van het project ‘Duurzaam Antonius en de Groene OK’. Daarin wordt ook onder meer geprobeerd het gebruik van weggooimaterialen en verpakkingen te beperken. De Witte is in het ziekenhuis lid van het Green Team dat zich inzet voor duurzaamheid. ''De zorg is verantwoordelijk voor 7 procent van de klimaatbelasting in Nederland. En de OK is daarbij een grote vervuiler.”

Voor het onder narcose brengen van patiënten werd tot voor kort gebruik gemaakt van desfluraan en sevofluraan. Deze gassen komen nadat ze hun werk gedaan hebben in de buitenlucht terecht en hebben daar een vele malen sterker broeikaseffect dan het bekendere CO2. Daar houden ze zonnewarmte vast, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Desfluraan is verreweg het meest schadelijk met een broeikaseffect dat bijna 7000 keer sterker is dan CO2 en wordt inmiddels niet meer gebruikt in het St. Antonius. Helemaal zonder sevofluraan kan het ziekenhuis nog niet, maar het middel wordt nog maar spaarzaam ingezet, alleen bij kinderen en in de hartchirurgie.