• Leden van de Kunstenaarsvereniging Open Atelier Landstad voor een werk van Robert Spijkerman.
• Leden van de Kunstenaarsvereniging Open Atelier Landstad voor een werk van Robert Spijkerman. Foto: Linda de Kort

‘Overvloed’ in Open Atelier Landstad

Algemeen

IJSSELSTEIN • Kunstenaarsvereniging Open Atelier Landstad opent haar deuren met de expositie Overvloed. Alle leden van de vereniging hebben zich door dit thema laten inspireren en komen met heel verschillende werken.

“Het is mooi om te zien hoe iedereen aan het thema een eigen invulling heeft gegeven”, vertelt voorzitter Carel de Graaf. “De expositie laat zowel abstracte als realistische werken zien, en alles wat daar tussen in zit. Het thema Overvloed komt voort uit de dingen we dagelijks om ons heen zien. Er is een overvloed aan producten, aan indrukken en aan media om maar een paar voorbeelden te noemen.”
De kunstenaarsvereniging bestaat al veertig jaar. “We zijn ooit begonnen vanuit een cursus. Inmiddels gaan we ook samen op kunstreizen en zijn er vriendschappen ontstaan.”
Op dit moment heeft de vereniging onderdak in een oud schoolgebouw aan het Satellietpad in IJsselstein. “Dit is een geweldige plek. We hebben de ruimte voor de expositie, maar ook voor al onze schildersspullen. En wekelijks komen we bij elkaar om samen te schilderen.”
Helaas is het onzeker hoe lang de vereniging nog in het pand kan blijven. “Het is anti-kraak en we hadden al gehoord dat we eruit moesten. Nu kwam net het nieuws dat we nog een aantal maanden mogen blijven, maar wat er daarna gaat gebeuren is nog niet bekend. We hopen op een soortgelijke plek. Anders is het voor ons onbetaalbaar.”
De jaarlijkse expositie kan gelukkig nog wel gewoon plaatsvinden. “Niveau, kleurenpracht, stijl, intensiteit van de werken én de gezellige sfeer zorgen steeds voor honderden bezoekers.”
Op de uitnodiging staat een werk van Robert Spijkerman. De 85-jarige kunstenaar maakte al heel wat schilderijen , maar verkeert momenteel in een broze gezondheid. “Het schilderen gaat steeds moeilijker, dus we zijn blij dat we nog deze mooie werken kunnen laten zien.”

Belangstellenden zijn welkom op zaterdag 1 en zondag 2 april van 14.00 tot 17.00 uur aan het Satellietpad in IJsselstein.