• Het Montfoortse brugwachtershuisje staat op de gemeentewerf te wachten op zijn bestemming.
• Het Montfoortse brugwachtershuisje staat op de gemeentewerf te wachten op zijn bestemming. Foto: Elvira Schenk

Markant brugwachtershuisje wacht op zijn bestemming

Algemeen

MONTFOORT • Met de renovatie van de draaiburg zullen veel mensen zich afvragen wat er is gebeurd met ‘Het brugwachtershuisje’. 

Het huisje is een opvallend onderdeel van de draaibrug van Montfoort en een beeldbepalend object in de noordelijke entree van de stad met het plaatje: brug, brugwachtershuisje, poort en Oude Stadhuis. Er is een initiatiefgroep bestaande uit: Stichting Hugo Kotestein en een particulier initiatief. Zij willen het huisje restaureren en terugplaatsen. Helaas gaat dit minder makkelijk dan gedacht.

Brugwachtershuisjes dienden in eerste instantie om de brugwachters te beschermen tegen het weer. Later werd er in de huisjes apparatuur geplaatst. Brugwachters bedienden de brug op afstand en hielden het verkeer in de gaten met camera’s. De computers, voedingskasten en alle elektrische installaties uit het Montfoortse brugwachtershuisje zijn verplaatst naar een andere locatie. Zodra de draaibrug klaar is, komt er een bedienkast aan de noordkant van de brug.

In eerste instantie was het voornemen van Rijkswaterstaat om het huisje te slopen omdat het geen functie meer had. Na druk vanuit de gemeente en Stichting Hugo Kotestein blijft het huisje behouden. Hier zitten nog wel haken en ogen aan. Daarbij verkeert het huisje in slechte staat. Maar het grootste probleem lijken op dit moment de palen te zijn.

“Het is de bedoeling dat het huisje eigendom wordt van de gemeente en een nieuwe functie krijgt. Helaas heeft Rijkswaterstaat besloten om de palen van het huisje op bodemniveau af te zagen om beter bij de kademuur te kunnen komen. Dit heeft grote gevolgen, want het huisje kan pas terug als de palen er ook weer zijn’’, aldus Stichting Hugo Kotestein. ‘’Hierover is overleg gaande tussen gemeente, Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Begin februari is een vergunning aangevraagd voor de nieuwe palen. Dit is een duur grapje. In afwachting van duidelijkheid staat het huisje voorlopig veilig op de gemeentewerf. Het is nu wachten op de uitkomst van het gesprek tussen de drie partijen.” 

Vanwege de historische waarde voor de inwoners van Montfoort is het huisje voorzichtig van de palen getakeld. De ramen zijn afgetimmerd en het is in zijn geheel overgebracht naar de gemeentewerf waar het nu staat te wachten op zijn uiteindelijke bestemming.