FNV doet aangifte tegen IJsselstein en Lopik

ijsselstein/lopik • De FNV heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aangifte gedaan tegen vijf gemeenten, waaronder IJsselstein en Lopik. Deze gemeenten maakten volgens de vakbond gebruik van een zogeheten fraudescorekaart bij de aanvraag van een uitkering, terwijl al dat door de rechter verboden was.

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ''Was je bijvoorbeeld kapper of bouwvakker, of woonde je in de ‘verkeerde' wijk, dan liep je grote kans om in het bakje ‘potentiële fraudeur' te komen. Het inzetten van dergelijke risico fraude indicatoren is al in 2020 door de rechter verboden.''
Na de uitspraak in 2020 drong de Vereniging Nederlandse Gemeenten er bij gemeenten op aan onmiddellijk te stoppen met de fraudescorekaart. De meeste gemeenten gaven hieraan gehoor, met uitzondering van de vijf waar de FNV nu aangifte tegen heeft gedaan. Behalve IJsselstein en Lopik zijn dat Nieuwegein, Houten en Veenendaal.
Deze vijf gemeenten stopten pas na onthullingen in het tv-programma Argos in juni 2022. Een onderzoek door een journalistencollectief van Lighthouse Reports, Argos en NRC bracht toen aan het licht dat er nog steeds gemeenten gebruikmaakten van de verboden fraudescorekaart. Naar aanleiding van de bevindingen heeft de FNV een meldpunt geopend waar uitkeringsgerechtigden zelf konden checken of ze bij de aanvraag als mogelijke fraudeur werden bestempeld.
De fraudekaart werd volgens het FNV vanaf 2004 door 158 gemeenten ingezet. Kitty Jong: ''Dit is een gevolg van jaren overheidsbeleid waarin mensen met een uitkering worden neergezet als profiteurs. Terwijl onderzoek uitwijst dat uitkeringsfraude te verwaarlozen is. Pak nou eens de grote vissen aan.''