• Het plaatsen van het informatiebord in een van de IJsselsteinse fruitboomgaarden.
• Het plaatsen van het informatiebord in een van de IJsselsteinse fruitboomgaarden. Foto: Klimaatneutraal IJsselstein

Infobord over biodiversiteit fruitbomen

ijsselstein • Klimaat Neutraal IJsselstein heeft een nieuwe informatiebord toegevoegd aan de serie infoborden over de unieke fruitcollectie van IJsselstein.

Naast de al eerder geplaatste borden over de hazelaarroute, de leifruit-rekken en klimaatadaptatie gaat dit vierde bord over biodiversiteit. Het nieuwe bord staat in de fruitboomgaard vlakbij basisschool De Tandem aan de Planetenbaan in de wijk IJsselveld.

Het initiatief van Klimaat Neutraal IJsselstein gaat samen met kleurrijke illustraties van de IJsselsteinse vormgever Dokwerkers. De meeste foto’s op het bord zijn van de lokale experts Karin Lenten en Gerrie Abel. Zij hebben inmiddels duizenden waarnemingen ingevoerd voor het Bioblitz-onderzoek dat rondom de fruitcollectie gedaan wordt, een inspanning om zoveel mogelijk soorten dieren en planten binnen een bepaald gebied te inventariseren. Op de website waarneming.nl zijn inmiddels ruim duizend verschillende soorten planten en dieren ingevoerd die kruipen, vliegen groeien en bloeien rondom de fruitbomen. Een selectie daarvan is op het bord terug te vinden.

IJsselstein beschikt over een zeer grote collectie openbaar fruit. De stad telt volgens opgave van Klimaatneutraal IJsselstein zo'n 2.200 fruitbomen, waarvan meer dan achthonderd verschillende rassen in de openbare ruimte. Door heel IJsselstein staan in het openbaar groen appels, peren, pruimen, kersen, aalbessen en walnoten, maar ook hazelaars, waarover een informatiebord is te vinden bij de hockeyvelden. De collecte hazelaars is inmiddels aangevuld met meer dan dertig soorten.

Het bord over klimaatadaptatie op de kruising Haanderik-Eiteren in de wijk Achterveld brengt in beeld hoeveel water, CO2 en fijnstof de fruitbomen opvangen en hoeveel zuurstof zij afgeven.