Gerard kreeg in 2019 een Koninklijke onderscheiding uitgereikt door toenmalig locoburgemeester Johan van Everdingen.
Gerard kreeg in 2019 een Koninklijke onderscheiding uitgereikt door toenmalig locoburgemeester Johan van Everdingen. Foto: Aangeleverd

Plotselinge dood erelid Gerard van Groeningen klap voor VV Benschop

Sport

BENSCHOP • Benschop werd vrijdag opgeschrikt door het plotseling overlijden van supervrijwilliger Gerard van Groeningen. 53 jaar lang was hij sinds de oprichting van VV Benschop bezig op allerlei gebied voor de club. Erevoorzitter Leo Oudshoorn schreef een indrukwekkend in memoriam.

‘’Als man van het eerste uur zette hij zich in 1969 vol in om Benschop een voetbalclub te geven. Uit een houten keet zorgde hij in de eerste jaren voor het ‘natje en droogje’ tijdens de wedstrijden. Samen met vele vrijwilligers werd het eerste houten clubgebouw met drie kleedkamers in 1972 geopend. Als bestuurslid nam Van Groeningen met Huig de Haay en Bertus Booij het complete bargebeuren voor zijn rekening. Hij was tevens de stimulerende kracht achter vele activiteiten, die er werden georganiseerd. Het clubgebouw werd al snel te klein en het verenigingsleven bloeide met klaverjasavonden, de geweldige boutavonden en onvergetelijke activiteiten voor de jeugd, Hij was altijd druk met de club en bekleedde diverse bestuursfuncties in de vereniging. Hij was ook de man, die de voetbaltoto voor de club regelde. Zijn zoon Richard hielp mee met het ophalen van de formulieren en het verdriet was verschrikkelijk, toen zijn zoon tijdens zijn wekelijkse taak werd doodgereden door een door de zon verblinde automobilist.

Ondanks het enorme leed gaf het verenigingsleven hem de kracht om de draad weer op te pakken. Benschop deed het goed op voetbalgebied en de accommodatie moest worden vernieuwd. Om dit allemaal te kunnen realiseren moesten er activiteiten komen, die geld opleverden. Gerard was altijd van de partij als er iets groots georganiseerd moest worden. De actie lichtmasten voor het trainingsveld, de drie wedstrijden tegen FC Utrecht met 3.000 bezoekers en de verkoop van obligaties voor het kunstgrasveld waren hoogtepunten in de geschiedenis van Benschop. Tot in de puntjes organiseerde hij samen met talrijke vrijwilligers de barbezetting bij deze evenementen en de vereniging kon verder met de plannen voor de verfraaiing van de accommodatie. Het overlijden enige jaren geleden van zijn vrouw Nel leverde weer een zeer verdrietige tijd op, maar Gerard bleef ondanks alles positief in het leven staan. Als lid van het stichtingsbestuur staan er al weer de nodige plannen op stapel, maar helaas zal hij hier niet meer aan mee kunnen werken.”

Gerard werd in 2019 koninklijk onderscheiden, kreeg de zilveren KNVB-speld en werd toen erelid van VV Benschop.

,,Ik ben trots dat ik ruim 50 jaar met Gerard heb mogen samenwerken,” merkt Leo Oudshoorn nog op. ,,Hij had altijd een eerlijke mening, waar je wat mee kon. We hebben met vele vrijwilligers het nodige overhoop gehaald en bereikt waar we als vereniging heel blij mee mogen zijn.”