Zwart-wit in het nieuwe jaar

Oei, het nieuwe jaar is nauwelijks een week oud, en ik had ondanks mijn goede voornemens al bijna weer ruzie met Femke. Eerlijk gezegd is haar temperament ook zó explosief, dat ik vrees dat zij bij de invoering van een landelijk vuurwerkverbod niet buiten schot kan blijven. Echt, ik was me van geen kwaad bewust.

We zaten gezellig TV te kijken, vraagt ze opeens: “Zal ik hem eens op Zwart zetten?” Argeloos antwoord ik: “Goed idee. We gaan met een glaasje port naar Radio 4 luisteren.” Als blikken konden doden was deze maand mijn laatste column verschenen. 

Wat bleek? We moesten gaan kijken naar omroep Zwart, een begin vorig jaar door rapper Akwasi opgerichte zendgemachtigde die 'inclusiviteit' zegt na te streven. Ik heb vraagtekens bij deze naam. Net als bij Black Lives Matter wordt geschermd met kleur en een tegenstelling zwart-wit benadrukt. Intussen worden wel met toenemende verbetenheid allerlei 'witte' begrippen en tradities gecensureerd. Zwarte Piet is verboden, de Gouden Koets veroordeeld tot de mottenballen, en er is sprake van het strafbaar stellen van de benaming 'neger', die oorspronkelijk gewoon van het Latijnse woord voor 'zwart' is afgeleid. Het Spaanse woord voor 'zwart' is nog altijd 'negro', wat je overigens maar beter niet op zijn Engels kunt uitspreken, want dan zijn de rapen gaar.

Ik ben bejaard genoeg om mij de zwart-wit televisie te herinneren. Het lijkt alsof er nu een nieuw soort zwart-wit televisie wordt ingevoerd, en ik betwijfel of onze 'neutrale' NPO-omroep Zwart even kritisch volgt als Ongehoord Nederland.