Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Aangeleverd

PvdA wil debat over huisvesting statushouders

Algemeen

IJSSELSTEIN • De Pvda IJsselstein wil in de raadscommisie Samenleving van 18 januari een debat voeren over het achterblijven van huisvesting in de gemeente van statushouders. Vooral wil de fractie weten wat IJsselstein daaraan kan en wil doen.

Aanleiding is een waarschuwingsbrief van de provincie dat IJsselstein de opgelegde taakstelling herhaaldelijk niet waarmaakt. De PvdA maakt uit de cijfers van de provincie op dat de achterstand inmiddels is opgelopen tot 48 vergunninghouders. De provincie dreigt in te grijpen door actief de snelheid en wijze van het huisvesten van vergunninghouders binnen de gemeente te gaan volgen. 

Statushouders zijn erkende vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning voor vijf jaar. 

De PvdA-fractie wil van de overige fracties weten: Kunnen en willen we de jarenlange achterstand in huisvesting van statushouders in IJsselstein nog in 2023 structureel inlopen? En: Kunnen en willen we de wethouder vragen alles op alles te zetten de achterstand in huisvesting statushouders in IJsselstein in te lopen? 

De verwachting daarbij is dat de taakstelling in 2023 fors uitvalt. De PvdA ziet het liefst een raadsvoorstel tegemoet al in het eerste kwartaal van dit jaar.