• Henk Visser is blij met alle sponsors: ''De mensen hebben echt een warm hart voor de molen.''
• Henk Visser is blij met alle sponsors: ''De mensen hebben echt een warm hart voor de molen.'' Foto: Elvira Schenk

Montfoortse molenaars blij met alle steun

Algemeen

MONTFOORT • Afgelopen jaar moet het zijn opgevallen dat op de wieken van molen De Valk in Montfoort spandoeken waren aangebracht met de tekst ‘Help De Valk draaien!’. En dat er flyers werden verspreid met ‘De Valk moet zo snel mogelijk draaien!’ En dan waren er nog de nodige krantenkoppen. 

Wat bleek, de lassen van de naden van het wiekenkruis voldeden niet meer aan de huidige veiligheidseisen. De zwaar metalen roeden zijn 38 jaar oud en buigen een beetje mee als de wieken draaien. “Maar door de tijd gaat dat wrikken”, vertelt molenaar Henk Visser. “De roede krijgt veel op zijn donder en op het zwakke punt kan de roede gaan scheuren met alle gevolgen van dien.”

De Montfoortse molen is niet de enige molen die stilstaat. Dat lot overkwam ook veertien andere molens in de provincie van Stichting Het Utrechts Landschap. Alle vijftien molens moeten worden voorzien van een nieuw wiekenkruis nodig, zo bleek na inspectie. Het is alles bij elkaar een enorme klus. De totale kosten bedragen bijna twee miljoen euro. 

Slapeloze nachten

De Montfoortse molen De Valk heeft eerste molenaar Henk Visser om voor hem te zorgen. Het ernstige constructieprobleem bezorgde hem slapeloze nachten. Hij dacht na over een eigen oplossing. “Als ik nou eens een bedrijf in Montfoort kon vinden die nieuwe roeden kan maken?” Zo begon zijn zoektocht naar lokale bedrijven die hem mogelijk konden helpen. Het maken van nieuwe lasnaden, een hoogwerker en een hijskraan konden allemaal worden geregeld met behulp van lokale bedrijven.

Er werd een crowdfundingsactie gestart. Om die onder de aandacht te brengen werden zeilen gemaakt om op de wieken te spannen met daarop geschilderd teksten in monumentengroen. “Hoe mooi is dat!” lacht Henk. “Het heeft echt geholpen. Er stonden foto’s in de krant, het was nieuws op radio en televisie, er werd geld gestort door particulieren en vanuit bedrijven. De mensen hebben echt een warm hart voor de molen. Iedereen vond het schitterend. Ze wilden allemaal wel sponsor worden.” Wim van den Pol was een grote sponsor evenals het Streekfonds van de Rabobank, maar ook de gemeente Montfoort. Alle molenaars van molen De Valk zijn iedereen dankbaar. Door al deze mensen kunnen de wieken van de molen in 2023 weer draaien. In plaats van nog zes jaar te moeten wachten.

Optimistisch

Henk bleef het afgelopen jaar optimistisch en had aan het werven van fondsen een complete dagtaak. “De crowdfunding en het benaderen van bedrijven kost tijd, heel veel tijd, echt dagwerk. Maar de molen is meer dan een hobby”, zegt Henk. ‘’In een jaar tijd is er 25.000 euro opgehaald, precies het bedrag dat nodig is om de restauratie te kunnen starten.’’

Goed voorbeeld

Goed voorbeeld doet goed volgen, want inmiddels hebben ook andere molenaars in de provincie Utrecht de mouwen opgestroopt en halen geld op voor hun stilstaande molens. Verschil moet er wel zijn, want De Valk zal de eerste van de in totaal vijftien molens zijn die worden gerestaureerd. Dat is mede te danken aan een grote sponsor die Henk heeft kunnen regelen. “De man heeft een molenpakket gekregen en hier zijn eigen cake gebakken. Het is hier aan deze tafel gebeurd. De sponsor wilde alle stilstaande molens van het Utrechts Landschap wel sponsoren, maar alleen als De Valk het eerst aan de beurt is.” Daar had Henk natuurlijk totaal geen problemen mee.

Het stilstaan van de molen is heel slecht, benadrukt Henk. ‘’In een jaar verzamelt zich al zoveel alg en mos op de wieken dat die glad worden en wel zo glad dat we er dit jaar geen kerstverlichting aan konden hangen. Daarvoor een welgemeende verontschuldiging aan heel Montfoort.” 

Als alles goed gaat kan Montfoort medio 2023 weer genieten van een draaiende molen.

Elvira Schenk