• Lotte als Lampje, een unieke ervaring.
• Lotte als Lampje, een unieke ervaring. Foto: Juliet at Pupkin & VPRO

Op avontuur met IJsselsteinse Lotte als Lampje

Algemeen

IJSSELSTEIN • Het kinderboek Lampje van Annet Schaap won zo mogelijk alle prijzen. Nu is er ook een al veelbesproken en geroemde tv-serie van dit bijzondere verhaal. Lotte (14) uit IJsselstein speelt het meisje Lampje. 

Deze nieuwe VPRO-familieserie voert de kijker mee in de woeste en grootse wereld vol zeemeerminnen, piraten en het Zwarte huis. Lampje spelen was voor Lotte op zich al een onverwacht avontuur. ‘’Ik had nog nooit voor de camera geacteerd en het leek me leuk om auditie te doen. Misschien mag ik wel figurant zijn, dacht ik. Maar toen kreeg ik na acht auditierondes de hoofdrol!’’
De serie gaat over Lampje, een meisje dat met haar vader in een vuurtoren woont en elke avond de vuurtoren moet aansteken. Maar op een dag stormt het en zijn de lucifers op. Dan slaat een schip tegen de rotsen en wordt Lampje uit huis geplaatst. Ze moet in het Monsterhuis werken om de schade te vergoeden.

Na een periode van repeteren, kleding passen, de cast en crew leren kennen kon het filmavontuur beginnen. Er werd gefilmd in Nederland, België en Frankrijk. In de serie zitten ook stunts. Zo moest Lotte over rotsen klimmen, uit een torenkamer springen, met een bootje in de storm op zee varen en met duikflessen leren zwemmen in een zwembad. Alles onder begeleiding van een echt stuntteam. Tijdens de onderwater-scènes gaf de regisseur aanwijzingen via een speaker onder water. ‘’Dat was allemaal heel gaaf om te doen!’’

Het was voor Lotte een unieke ervaring. De vierdelige miniserie is op tv te zien, maar draait ook in enkele bioscopen. “In het begin is het raar om jezelf op een groot scherm te zien. Maar na een tijdje kon ik dat loslaten en zat ik echt in het verhaal. Het is echt tof geworden en ik hoop echt dat iedereen die het boek fantastisch vond, dat ook van de serie vindt. Het verhaal is ook heel mooi.”

Lampje is vanaf maandag 2 januari om 19.20 te zien op NPO 3. Reeds uitgezonden afleveringen kunnen worden teruggekeken via NPO Start. Nu al de hele serie kijken kan via het betaalde NPO Plus.