• Floor Loppersum met haar boek 'Traag Vallen'.
• Floor Loppersum met haar boek 'Traag Vallen'. Foto: Wieke van Pelt

'Ik heb het een plek gegeven'

culemborg • Haar dochter is bijna vier jaar oud als de man van Floor Loppersum een herseninfarct krijgt. Tien jaar lang heeft zijn ziekte een grote invloed op het gezin. Na een lange revalidatie blijft hij terugkerende herseninfarcten krijgen en vervliegt de hoop dat het ooit nog beter met hem zou gaan. Om dit te verwerken, start ze met het schrijven van een boek. “Dit heeft geresulteerd in de dichtbundel ‘Traag Vallen’.” 

Floor woont in Culemborg en werkt als jurist en trainer in het onderwijs. “Na lang in de sociale rechtshulp gewerkt te hebben, heb ik ongeveer tien jaar terug de overstap gemaakt naar het onderwijs. Op de Hogeschool Utrecht werk ik bij de opleiding hbo Rechten als docent en trainer communicatieve vaardigheden."

Stroomuitval 

De man van Floor kreeg elf jaar geleden zijn eerste hersenbloeding. “Samen met mijn dochter zaten ze in bad. Dit beschrijf ik in mijn eerste gedicht genaamd ‘Stroomuitval’. Hierna moest hij lang revalideren en leefden we in een tijd van onzekerheid.” In de jaren daarna kreeg hij vaker herseninfarcten waardoor hij meer verzwakte. “Niet lang na zijn eerste hersenbloeding ben ik begonnen met schrijven. Het hielp mij om te proberen woorden te vinden voor dat waar eigenlijk geen woorden voor zijn.”

Pas een aantal jaar later bedacht ze om gedichten te bundelen in een boekje. “Het mooie hieraan is dat mijn man zelf muzikant en schrijver was en mij aanspoorde om ook te gaan schrijven. Voordat hij kwam te overlijden, heeft hij nog wat gedichten gelezen. Daar ben ik erg blij om.”

In de dichtbundel ‘Traag Vallen’ beschrijft Floor aan de hand van 32 gedichten hoe de afgelopen tien jaar zijn geweest. “Om er een universeel boek van te maken, heb ik het persoonlijke gedeelte voor een deel weggelaten. Wel is het hele proces goed te volgen. Van de eerste hersenbloeding tot aan het overlijden op 8 april 2021. Toen eindigde zijn leven, en ook een deel van dat van ons.”

Floor hoopt dat mensen die te maken krijgen met verlies en rouw, steun halen uit deze dichtbundel. "Met weinig woorden probeer ik heldere beelden te schetsen zonder ze expliciet te benoemen.” De dichtbundel ‘Traag Vallen' is te koop bij Tomey of via de website van Anderszins voor € 18,50.