Staatsbosbeheer start vroeg met maaien

west betuwe • Het beheer van natuurgebieden heeft een jaarlijks ritme dat meebeweegt met de seizoenen. Staatsbosbeheer maait al vroeg in het seizoen op diverse locaties in het rivierengebied.

"Er wordt één, twee en soms zelfs drie keer gemaaid en afgevoerd. Wanneer dominante grassen zoals gestreepte witbol in bloei komen, en de meeste voedingsstoffen boven in de plant zit, wordt het grasland gemaaid en worden de voedingsstoffen afgevoerd. Op deze manier wordt het grasland verschraald. Op den duur gaan er zeldzame planten groeien die in het rivierengebied en op schraalgraslanden van oudsher thuishoren. Denk aan glanshaver, beemdkroon, glad walstro, weidekervel en meer", legt boswachter Elyssa Henderson uit. "Op bijna alle percelen blijven insectenstroken staan voor insecten, muizen, hazen en andere dieren die leven van de planten, zich erin verstoppen of hun eitjes erop afzetten.
Mei valt midden in het broedseizoen. Daarom wordt vooraf gecontroleerd op grond broedende vogels en andere dieren zoals jonge ree kalveren en hazen. "Samen met de VANL-TCW, Capreton, vrijwilligers en medewerkers van Staatsbosbeheer voeren we die controles uit. Op een aantal graslanden gebeurt dat met behulp van een drone, waarmee 's ochtends over het veld wordt gevlogen en via warmtebeeldcamera dieren zichtbaar zijn. Als er een dier gezien is, wordt de locatie gemarkeerd en de plek bij het maaien vermeden."


Autisme er eentje!

geldermalsen • Op dinsdag 27 juni van 19.00-21.00 uur in De Pluk te Geldermalsen, is er weer een bijeenkomst voor ouders met een kind met autisme. Deze keer is het thema ‘Toekomst'. ‘Autisme er eentje' is een ouder contactgroep speciaal voor ouders die woonachtig zijn in de gemeente West Betuwe en een kind hebben in het autistisch spectrum. Dit alles in een ongedwongen en gezellige setting in de Pluk.