• Niek Baar
• Niek Baar Foto: Martijn Gijsbertsen

Niek Baar thuis in Culemborg

culemborg • Op zaterdag 10 juni verzorgt hij samen met het Concertgebouw Kamerorkest een concert in de Grote of Barbarakerk, waar werken zullen worden gespeeld van Antonin Dvorák, Maurice Ravel en Pyotr Ilyich Tchaikovsky. 

Het concert is de afsluiting van een mini-tournee door twee Duitse steden. Dat ook Culemborg in het schema kon worden ingepast is best wel bijzonder. Want normaal speelt het Kamerorkest alleen in concertzalen. Het is volgens Niek Baar vooral te danken aan het enthousiasme en doorzettingsvermogen van Nine Sligter, die enkele jaren geleden in Culemborg de klassieke reeks startte. Met deze reeks wordt een grote groep liefhebbers van klassieke muziek de kans geboden om in Culemborg te kunnen genieten van concerten met musici van hoog internationaal niveau. 

Veelgevraagd violist

Niek Baar is op 31-jarige leeftijd een internationaal bekende en veelgevraagde violist. Hij won op jonge leeftijd onder andere het Internationale solo Bach concours in Londen en het Nederlandse vioolconcours 'Oskar Back'. Hij treedt regelmatig als solist op tijdens concerten met beroemde orkesten in Nederland en Duitsland. Voor dit jaar staan er zo'n zestig concerten op het programma. Hij woont 'officieel' in Berlijn, maar komt regelmatig terug naar naar Nederland. "Reizen is niet mijn favoriete bezigheid, maar het hoort er nu eenmaal bij. Ik ben al met al zo'n acht dagen per maand in Culemborg, vaak twee dagen achter elkaar. Culemborg is een charmant stadje. Hier vind ik de rust om zo'n vijf uur per dag te studeren. En tussen het studeren door maak ik wandelingen door de prachtige omgeving." 

Baar bespeelt een Italiaanse viool, in 1729 gebouwd door Carlo Bergonzi in de Italiaanse beroemde vioolhoofdstad Cremona. De viool is beschikbaar gesteld door de Tjardus Greidanus Stichting. Baar: "Het is een unieke viool, waarvan er nog maar 40 zijn in de hele wereld. Het is voor mij elke keer weer heel bijzonder als ik 'm uit de koffer haal: een extra stimulans om te gaan studeren."
Meer informatie over het concert:

www.theaterdefranscheschool.nl