De Antwerpse Dez Mona met hun live-uitvoeringen van o.a. het album Loose Ends op 10 juni in De Gelderlandfabriek.
De Antwerpse Dez Mona met hun live-uitvoeringen van o.a. het album Loose Ends op 10 juni in De Gelderlandfabriek. Foto: Filip van Roe

Culemborg

dinsdag 6 juni

Vrijwilligersmarkt
09:00-13:00, Culemborg, weekmarkt. Tijdens de reguliere weekmarkt kunnen belangstellenden kennismaken met organisaties waar men vrijwilligerswerk kan doen. De vrijwilligersmarkt wordt georganiseerd door ElkWelzijn.

Geldpraat café
10:30-12:00, Culemborg, bibliotheek. Iedere dinsdagochtend is er op de zolder van de bibliotheek het Geldpraat café. Iedereen is welkom om te praten over wat men bezig houdt in het rondkomen. Bij elk café is iemand aanwezig met verstand van zaken. De toegang en koffie en thee zijn gratis.

Kidsclub
16:30-17:30, Culemborg, Bolderburen. Kidsclub in Buurtcentrum Bolderburen. Knutselen, bakken en andere leuke activiteiten voor kinderen vanaf vier jaar. Meer informatie: Marlies Schledorn 06-51 52 46 72 of mschledorn@elkwelzijn.nl.

woensdag 7 juni

Computerhulp Dis-groep
1:30-12:00, Culemborg, Beatrixstraat 20. De Dis-groep geeft computerhulp in het Huis van de Buurt aan de Beatrixstraat 20. De toegang is gratis. Aanwezig tot en met 14 juni. https://disgroepculemborg.weebly.com/

Computerhulp Dis-groep
14:30-16:30, Culemborg, Herenstraat 29. De Dis-groep geeft computerhulp in de bibliotheek. De toegang is gratis. Aanwezig tot en met 15 juni.

Juridisch Spreekuur
17:00-19:00, Culemborg, Bibliotheek. Elke eerste woensdag van de maand houden de advocaten van BMO Advocaten een vrijblijvend inloopspreekuur in de bibliotheek in Culemborg. Tijdens het spreekuur kan men terecht voor gratis juridische ondersteuning op allerlei vlakken. Men hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. Aanmelden kan via website van de bibliotheek.

donderdag 8 juni

Computerhulp Dis-groep
10:30-12:00, Culemborg, Herenstraat 29. De Dis-groep geeft computerhulp in de bibliotheek. De toegang is gratis. Aanwezig tot en met 15 juni.

Uitje vrijwilligers
14:00-16:00, Culemborg, Honddijk 2. Om de inzet van vrijwilligers voor de Culemborgse samenleving extra te waarderen organiseert het VIP in samenwerking met verschillende partners activiteiten. Deze keer is het een wandeling over het erf van de Honddijker Theetuin. Tijdens de wandeling krijg je advies hoe je je eigen tuin of balkon kunt bewerken om de natuur een handje te helpen. Aanmelden via: srigter@elkwelzijn.nl

Klaverjas-avond
20:00-23:00, Culemborg, wijkvereniging ‘t Veld, Rietveldseweg 31. Inschrijfkosten € 7,50. Iedereen is van harte welkom voor een kaartavond met prijsjes om te winnen. Indeling is op loting, dus men heeft altijd een andere speelpartner en hoeft dus zeker geen speelpartner mee te nemen.

zaterdag 10 juni

Repair café
14:00-17:00, Culemborg, Meerlaan 25. Op 10 juni is er Repair Café, bij Bartje van 14.00 tot 17.00 uur. Welkom! Het team staat klaar voor het repareren. In de maanden juli en augustus heeft het team vakantie. De volgende keer is 9 september.

Dez Mona
20:00 uur, Culemborg, de Gelderlandfabriek. De Antwerpse Dez Mona is klaar om je omver te blazen met hun live-uitvoeringen van onder andere het nieuwe album Loose Ends.

Niek Baar
20:15, Culemborg, Grote- of Barbarakerk. De klassieke reeks van De Fransche School. Winnaar van het Nederlands Vioolconcours 2018, violist Niek Baar, treedt samen met het Concertgebouw Kamerorkest (CCO) op. Kaarten kosten € 30,50 en zijn verkrijgbaar via de website van Theater De Fransche School.

zondag 11 juni

Zondagse Ontmoeting
10:30-13:30, Culemborg, Odensehuis. Even er uit in een ontspannen sfeer. Speciaal voor mensen met geheugenklachten of dementie, én voor wie voor iemand met dementie zorgt. Met koffie, thee en een lunch. Genieten van live klassieke muziek. Kosten voor de lunch: €4,- Meer info: bel 06-21583676 of mail info@odensehuisculemborg.nl. Welkom!

Filmcyclus
14:00-15:45, Culemborg, theater De Fransche School. Op zondagmiddag vertoont Voet van Oudheusden in navolging van de lezing van Hans Saan over King Arthur, de film 'Monty Python and the Holy Grail'. Kaarten kan men bestellen via de website van De Fransche School.

Bijen op de Meent
14:00-16:00, Culemborg, De Meent. De bijenstal op de Meent is open voor publiek. Men kan kennismaken met het leven van de bijen. Een belangrijk dier voor de bestuiving van allerlei planten. Er zijn imkers aanwezig om uitleg te geven en men kan de bijen veilig van dichtbij bekijken.  

maandag 12 juni

Bakkie kroost
09:30-11:00, Culemborg, Bolderburen. Ouders met jonge kinderen van nul tot vier jaar kunnen onder het genot van een kopje koffie of thee elkaar leren kennen en tips uitwisselen over hoe zij de eerste maanden hebben ervaren in het opgroeien van hun kroost. De kinderen kunnen in de tussentijd spelen in de speelhoek.

Geheugenspreekuur
12:30-14:00, Culemborg, Prijsseweg 1D. Tijdens dit spreekuur van de dementieconsulente kan iedereen terecht die vragen heeft over dementie of geheugenklachten. Afspraak of indicatie is niet nodig. Prijsseweg 1D (Bolderburen: het ‘rode’ gebouw). Meer info: www.odensehuisculemborg.nl. of bel 06-21583676.

dinsdag 13 juni

Geldpraat café
10:30-12:00, Culemborg, bibliotheek. Iedere dinsdagochtend is er op de zolder van de bibliotheek het Geldpraat café. Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie en thee te praten over wat men bezig houdt in het rondkomen. Bij elk café is iemand aanwezig met verstand van zaken. De toegang en koffie en thee zijn gratis.

Popkoor Enjoy
19:30-22:00, Culemborg. Altijd al samen willen zingen in een koor? Belangstellenden kunnen nu hun kans grijpen. Enjoy, een klein popkoor in Culemborg van ongeveer twaalf personen, zoekt mensen die het leuk vinden om mee te zingen. Het koor zingt iedere dinsdagavond samen onder leiding van de dirigente/pianiste. Iedereen is welkom! Contact via muziekkriebels@hotmail.com

woensdag 14 juni

Opruimspreekuur
10:30-11:30, Culemborg, Bibliotheek. Mensen die willen beginnen met opruimen, maar niet weten waar ze moeten beginnen, zijn welkom bij het opruimspreekuur.

Spelletjesmiddag
14:30-17:00 uur, Culemborg, betegelde veldje tussen Wijkcentrum de Salaamander en Weidsteeg. ElkWelzijn organiseert op nationale Buitenspeeldag samen met buurtbewoners een Oud-Hollandse spelletjesmiddag bij wijkcentrum de Salaamander. Iedereen kan gewoon binnenlopen. Aanmelden is niet nodig, voor vragen is jongerenwerker Jaouad bereikbaar op 06-83 52 24 31.

JAZZ jamsessie
20:00, Culemborg, Fransche School. Kom en geniet van een avond vol bruisende jazzmuziek bij de vierde jazz jam sessie in de Fransche School. Het combo van de Djam jazz opleiding in Amsterdam als aftrap en daarna is het aan de aanwezigen om de eigen jazzvaardigheden te laten horen tijdens de jam sessie. Alleen komen luisteren kan ook. Muzikanten kunnen hun instrument meenemen. De toegang is vrij, men gaat met de hoed rond.

Energiebesparing
20:00-21:30, Culemborg, Markt 20. Coöperatie Vrijstad Energie en de Gemeente Culemborg organiseren een gratis informatieavond over energiebesparing in huis. Deze avond is voor bewoners van het centrum & omliggende wijken: Achter 't Zand, Bloemenbuurt, Oranjebuurt, Triosingel, Westersingel en de Dreven. Aanmelden kan via het formulier op https://www.vrijstadenergie.nl/bijeenkomst-energiebesparing/.

Tiel 

Aquathermie
20:00-21:30, online college. De lokale energiecoöperaties houden een online college over Aquathermie. Henk Looijen zal dit gratis college verzorgen voor iedereen die meer wil weten over verwarmen en koelen met behulp van water. Aanmelden voor het college kan via www.ecoburen.nl.

woensdag 7 juni

Vrouwenochtend
09:30-11:30, Ommeren, De Bron. Van harte welkom op de Open Vrouwenochtend met het thema: "Zorg voor een schone schepping.” Spreekster: Willy Bakker- Huizinga. ‘De Bron', Dokter Guepinlaan 26 te Ommeren. De Open Vrouwenochtend is bedoeld voor alle vrouwen, ongeacht leeftijd of kerkelijke achtergrond, om van gedachte te wisselen, van elkaar te leren, elkaar te bemoedigen of gewoon te luisteren.

zaterdag 10 juni

Betuwse Tuinenroute
10:00-17:00 uur, Maurik, Essenbos 5. Tijdens de Betuwse Tuinenroute op 10 en 11 juni zijn diverse bijzondere tuinen te bewonderen. In een tuin in Maurik is kunst te aanschouwen van kunstenaar Marco Käller. De tuin van Axel en Louisanne in Maurik is afwisselend een prachtig aangelegde tuin met bloeiende perken en een spannend landschap met water, struikgewas en vogelbosjes. Meer over de Betuwse Tuinenroute: www.betuwsetuinenroute.nl. Meer over het werk van Marco Käller: www.kaller.nl.

Kinderbijbelclub
10:00-11:30, Tiel, De Balije 1. Kinderen die willen komen zingen, willen luisteren naar een bijbel verhaal en willen knutselen of een spel willen doen zijn welkom in de Drumptse hof. Kinderen kunnen ook thuis opgehaald worden. Adres: De Balije 1, Tiel. Informatie: evangelisatie@gergemtrichtgeldermalsen.nl

Garagesale
10:00-15:00 uur, Kapel-Avezaath, Laageinde 18. Garagesale op een boerderij aan het Laageinde 18 in Kapel-Avezaath. Er worden vele leuke tweedehandse woonartikelen, kleding, schoenen, speelgoed en diverse andere spullen verkocht voor kleine prijsjes.

zondag 11 juni

Betuwse Tuinenroute
10:00-17:00 uur, Maurik, Essenbos 5. Tijdens de Betuwse Tuinenroute op 11 juni zijn diverse bijzondere tuinen te bewonderen. In een tuin in Maurik is kunst te aanschouwen van kunstenaar Marco Käller. De tuin van Axel en Louisanne in Maurik is afwisselend een prachtig aangelegde tuin met bloeiende perken en een spannend landschap met water, struikgewas en vogelbosjes.

De Maat
11:00-16:00 uur, Ravenswaaij, Maatsteeg 7a. Op zondag 11 juni houdt naturistenvereniging De Maat een Open Dag op hun terrein in Ravenswaaij. Iedereen die interesse heeft in het naturisme of in het terrein is welkom. Meer informatie is te vinden via de website: https://www.zonenleven.nl/de-maat.

Zinder Barokorkest
16:00, Maurik, Buitenweg 4. Op zondag 11 juni is het Zinder Barokorkest te horen in de Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming in Maurik.Het Zinder Barokorkest is een enthousiaste groep strijkers en blazers die wekelijks repeteren in Zinder met orkestleden uit Tiel en omgeving Wamel, Dreumel, Zaltbommel, Culemborg, Wijk bij Duurstede en Maurik. Klassiek programma met werken van Italiaanse componisten, zoals Vivaldi, Vitali en Tartini. Als gast treedt een ensemble van harpleerlingen (Zinder) op. Zij worden door het orkest begeleid in het harpconcert van Vivaldi. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor het orkest is welkom.

dinsdag 13 juni

Zingen
14:00-15:30, Tiel, wijkcentrum Westroyen. Ontdek de kracht van zingen voor mensen met Parkinson. Het verbetert de spraak, ademhaling en stemkracht, terwijl het ook een boost geeft aan de stemming en sociale interactie. Voor iedereen met Parkinson en mantelzorgers regio Tiel, Culemborg, Midden Betuwe. Waar wijkcentrum Westroyen Tiel. Elke tweede en vierde dinsdag van de maand start 14.00-15.30, inloop 13.30 uur. Dinsdag 13 en 27 juni (juli en augustus vakantie). Info Geertje Caneel 06-40062045 en Rianne van den Boomen.

Alzheimer Trefpunt
19:00-21:00, Tiel, Doctor Schaepmanstraat 23. Het Alzheimer Trefpunt Tiel is elke tweede dinsdag van de maand geopend voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Hulpverleners en andere belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom. Voor informatie: 06 22449673.

woensdag 14 juni

Zomermarkt
14:00-17:00 uur, Tiel, Haaftenlaan 26. Zomermarkt bij Tiel-West Dynamiek, een locatie van Mozaïek Welzijn. De toegang is gratis. Er zijn verschillende creatieve kraampjes, oud Hollandse spelletjes, een grabbelton met cadeautjes en een demonstratie pottenbakken. De kinderen kunnen hun energie kwijt op een groot springkussen. Verder zijn er hapjes en drankjes. Graag met contant geld betalen. De opbrengst van de markt gaat naar Stichting Jeugdvakantieweken Tiel.

West Betuwe

vrijdag 9 juni

Ontmoetings Centrum
10:00, Geldermalsen, De Pluk. Er is vrije inloop en gelegenheid voor een kopje koffie of thee en een praatje. En de mogelijkheid om kleding tegen een kleine prijs te kopen en zelf kleding in te brengen. Daar zijn wel regels voor. Iedere vrijdagochtend is het VOC open van 10.00 uur tot 12.30 uur. Tel: 0613506686.

Bingo in Opijnen
20:00, Opijnen, Keijsershof. Op vrijdag 9 juni is het weer bingo in de Keijsershof, de laatste voor de vakantie. Vanaf 20.00u gaan de cijfertjes weer over de tafel. In Opijjnen is de zaal open vanaf 19.30u en wordt traditiegetrouw gestart met een kopje koffie/thee.

Cultureel Café
20.30, Geldermalsen, Schenkerij de Beurs. Op vrijdag 09 juni speelt vanaf 20.30 uur Frank van Engelen in Schenkerij de Beurs. Blues. New songs, old songs, borrowed songs. Swing, tender, funk.

zaterdag 10 juni

Kerkmarkt
09:00-13:30, Waardenburg, Witte Kerk. Op zaterdag 10 juni wordt er de kerkmarkt georganiseerd op het plein bij de witte kerk aan de Dorpsstaat in Waardenburg en in het Kerkelijk Centrum ‘De Oude School’. De markt staat bekend om zijn gevarieerde aanbod. Er worden diverse items verkocht, waaronder oude spulletjes, boeken, kleding, glaswerk en speelgoed. Daarnaast kun je ook bloemen, zomerplanten, kaas, noten, aardbeien en oliebollen vinden.Naast de verkoopkramen is er ook een verloting met het rad van avontuur en een springkussen voor de kinderen. Op het kerkplein is een terras ingericht waar je kunt genieten van eten en drinken.

Plantenmarkt
10:00-16:00. Neerijnen, Kasteel Neerijnen. Op 10 juni is men weer van harte op het idyllische plein bij Kasteel Neerijnen voor de Plantenmarkt, georganiseerd door Lions Rivierenland. Er zullen geen boeken te vinden zijn. Daarvoor organiseert Lions Rivierenland de boekenmarkt in het Stroomhuis in oktober. Evenals andere jaren zijn er weer veel kwekers met ieder een eigen specialiteit. Er is verse koffie of thee met huisgemaakte taarten en gebak. De totale opbrengst van de markt gaat naar een voedingsvoorlichtingsprogramma voor kinderen van de basisscholen in Rivierenland, opgezet in samenwerking met Welzijn West Betuwe. Entree: gratis.

zondag 11 juni

Rumpts Kerkje
16:00, Rumpt, Rumpts Kerkje. In de reeks heringebruikname concerten treden op zondagmiddag 11 juni, 16.00 uur twee fantastische musici uit de gemeente West Betuwe op, Rienk Jiskoot, orgel en Sanne de Graaf, cello. Het Rumpts Kerkje is bijzonder vereerd dat deze twee plaatselijke topmusici dit concert willen geven. Zij spelen onder andere werk van J.S. Bach en A.L. Vivaldi. Verdere info en kaarten: www.rumptskerkje.nl of bel: 06 55544418

dinsdag 13 juni

Avondvierdaagse
18:00-21:00, Tricht, De Belder. Van dinsdag 13 juni tot vrijdag 16 juni is de 46e Belder Avondvierdaagse. Start vanuit De Belder in Tricht. Inschrijven kan via Facebook en Instagram of bij De Belder op de startavond.

woensdag 14 juni

Wandeling
13:15, Beesd, Stapelbakker. Op 14 juni vindt de allereerste thuisfront ontmoetingswandeling plaats in Beesd. Om dichter bij het thuisfront te komen, maar ook om elkaar wat vaker te kunnen treffen, heeft het Veteraneninstituut bedacht om een thuisfront ontmoetingswandeling te organiseren. Om 13.30-14.00 uur een bakje koffie/thee met wat lekkers en om 14.00 uur aan de wandel. Voor vragen neem contact op met coördinator Thuisfront Anita Mensing via a.mensing@nlveteraneninstituut.nl of bel 06-57247933.

Open Eettafel
17:00, Haaften, De Burcht van Haeften. De open eettafel De Boomgaard in Haaften. De ontvangst is van 17.00 tot 17.30, daarna een drie gangen maaltijd. Men dient zich uiterlijk vrijdagmorgen, voorafgaande aan de eettafel, op te geven bij Coby van Oosterum 0418-591937. Kosten zijn 14 euro.