Zorgcentrum Kulenburg organiseert op zaterdag 3 juni een Lentemarkt van 11.00 tot 16.00 uur bij Achter de Raaf 2 in Culemborg.
Zorgcentrum Kulenburg organiseert op zaterdag 3 juni een Lentemarkt van 11.00 tot 16.00 uur bij Achter de Raaf 2 in Culemborg. Foto: Zorgcentra De Betuwe

Culemborg

dinsdag 30 mei

Middelengebruik
20:00-22:00, Culemborg, Varkensmarkt. De Raad van Kerken Culemborg houdt een symposium over middelengebruik onder jongeren. Deelnemers kunnen ontdekken op welke manier ze hiermee om kunnen gaan samen met andere ouders, geestelijk verzorgers en iedereen die in de eigen omgeving hiermee wordt geconfronteerd. De toegang is gratis, graag inschrijven via https://www.raadvankerkenculemborg.nl/

woensdag 31 mei

Computerhulp Dis-groep
10:30-12:00 uur, Culemborg, Beatrixstraat 20. De Dis-groep geeft computerhulp. De toegang is gratis. Voor meer informatie: https://disgroepculemborg.weebly.com/.

Computerhulp Dis-groep
14:30-16:30 uur, Culemborg, Herenstraat 29. De Dis-groep geeft computerhulp. De toegang is gratis.

Schrijfavond Amnesty
18:00-20:00 uur, Culemborg, Bibliotheek. Amnesty Culemborg houdt een schrijfavond in de bibliotheek van Culemborg. Voorbeeld brieven, schrijfpapier en pennen zijn aanwezig. Ook wordt er gezorgd voor het versturen van de brieven.

donderdag 1 juni

Computerhulp Dis-groep
10:30-12:00 uur, Culemborg, Herenstraat 29. De Dis-groep geeft computerhulp. De toegang is gratis.

Kleurrijke parade
20:00, Culemborg, De Gelderlandfabriek. Wat is een echte man? Zo veel mensen, zo veel meningen. De theatervoorstelling Boys Won’t Be Boys die 1 juni is te zien in de Gelderlandfabriek in Culemborg geeft persoonlijke en eerlijke verhalen over mannelijkheid in al zijn facetten. Kaarten via www.degelderlandfabriek.nl

zaterdag 3 juni

Rommelmarkt
9:00-15:00 uur, Culemborg, Het Pieterplaatsje. Rommelmarkt op het Pieterplaatsje. Dit jaar is dat de elfde keer. Er is zang, dans en catering en een kleurwedstrijd voor kinderen.

Velt-ecotuindagen
13:00-17:00, Culemborg, ommuurde stadstuin centrum. Begin juni zijn weer de Velt Eco Tuindagen. Tijdens deze dagen kan men diverse ecologische tuinen bezoeken die speciaal worden op opengesteld. Onderstaande stelt ook de tuin open: Paula: ommuurde stadstuin in het centrum van Culemborg, Parkeerplaats Kapelhof van Albert Heijn. Haar tuin is op zaterdag 3 en zondag 4 juni open van 13.00 tot 17.00 uur. Er zijn veel meer tuinen open, kijk op de website: Ecotuindagen | Velt

Lentemarkt
11:00-16:00 uur, Culemborg, Achter de Raaf 2. Zorgcentrum Kulenburg organiseert een Lentemarkt met een gevarieerd aanbod aan spullen, activiteiten, eten en muziek. Er is een bloemen-, rommel- en kledingkraam.

Stadswandeling
11:00-12.30 uur, Culemborg, Herenstraat 29. “Oud Culemborg, gij zijt een schoone en wond’re stad”, staat in een oud gedichtje over “Kuilenburg”. De medewerkers van de Stichting Stadsgidsen Culemborg laten dat graag zien. Daarom organiseren zij een gratis rondleiding door de oude binnenstad. Website: http://stadsgidsenculemborg.weebly.com.

Rondleiding
14:00 uur, Culemborg, Oude Vismarkt 4. Twee enthousiaste gidsen van het Toeristisch Informatie Punt Culemborg staan klaar om alles te vertellen en te laten zien van dit prachtige oude Stadhuis van Culemborg. De rondleiding is gratis maar wel even aanmelden bij stadhuisgidsenculemborg@gmail.com.

maandag 5 juni

Bakkie kroost
09:30-11:00, Culemborg, Bolderburen. Ouders die andere ouders willen leren kennen en ervaringen uit willen wisselen, zijn op de maandagochtend welkom in Buurtcentrum Bolderburen.Ouders met jonge kinderen van nul tot vier jaar kunnen onder het genot van een kopje koffie of thee elkaar leren kennen en tips uitwisselen over hoe zij de eerste maanden hebben ervaren in het opgroeien van hun kroost. De kinderen kunnen in de tussentijd spelen in de speelhoek.

Talencafé Culemborg
19:30-22:30 uur, Culemborg, in de foyer van De Fransche School. Ontmoet elkaar via diverse talen in het Talencafé, in de foyer van de Fransche School, op maandag 5 juni, van 19.30 tot 22.30. Wegens succes word het thema 'muziek in diverse talen en culturen' herhaald. Deelnemers mogen een favoriet lied of meezingnummer insturen, zodat de avond geopend kan worden in het Engels, Spaans, Frans, Duits, Arabisch, Portugees, Surinaams of welke taal dan ook. Het nummer kan ingestuurd worden naar talentheater@gmail.com. Ook is het mogelijk om een eigen lied of muziek ten gehore te brengen. Dit gedeelte van de avond mag de theaterzaal met podium gebruikt worden. Deelname kost drie euro per persoon inclusief koffie of thee. Voor het reserveren en om meer informatie in te winnen kan er contact opgenomen worden met Sandra of Maria via het eerder genoemde emailadres.

dinsdag 6 juni

Geldpraat café
10:30-12:00, Culemborg, bibliotheek. Iedere dinsdagochtend van 10:30-12:00 uur is er op de zolder van de bibliotheek het Geldpraat café. Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie en thee te praten over wat men bezig houdt in het rondkomen. Bij elk café is iemand aanwezig met verstand van zaken. Ook is er een deskundige om door te verwijzen naar diverse organisaties die hulp kunnen bieden bij o.a. regelingen, subsidies, toeslagen , budgetteren, taallessen, hulp bij schulden, juridische en digitale hulp. Er is een lift aanwezig. De toegang en koffie en thee zijn gratis.

Kidsclub
16:30-17:30, Culemborg, Bolderburen. Dinsdag 6 juni Kidsclub in Buurtcentrum Bolderburen. Knutselen, bakken en andere leuke activiteiten voor kinderen vanaf vier jaar. Meer informatie: Marlies Schledorn 06-51 52 46 72 of mschledorn@elkwelzijn.nl.

woensdag 7 juni

Juridisch Spreekuur
17:00-19:00, Culemborg, Bibliotheek. Elke eerste woensdag van de maand, in dit geval woensdag 7 juni, houden de advocaten van BMO Advocaten een vrijblijvend inloopspreekuur in de bibliotheek in Culemborg. Tijdens het spreekuur kan men terecht voor gratis juridische ondersteuning op allerlei vlakken. Men hoeft geen lid te zijn van de Bibliotheek. Aanmelden kan via website van de bibliotheek.

donderdag 8 juni

Klaverjasavond
20:00-23:00, Culemborg, wijkvereniging ‘t Veld, Rietveldseweg 31. Inschrijfkosten € 7,50.Iedereen is van harte welkom voor een kaartavond met prijsjes om te winnen. Indeling is op loting, dus men heeft altijd een andere speelpartner en hoeft dus zeker geen speelpartner mee te nemen. Speelwijze altijd overtroeven. Tussendoor is er bediening met een hapje en een drankje. Er zijn regelmatig activiteiten van sjoelen, bingo, klaverjassen, enz. Als men lid wordt, krijgt men maandelijks een nieuwsbrief met activiteiten. mail naar ledenadministratie@wijkverenigingtveld.nl

vrijdag 9 juni

Dez Mona concert
20:00-22:30 uur, Culemborg, de Gelderlandfabriek. De Antwerpse Dez Mona is klaar om je omver te blazen met hun live-uitvoeringen van onder andere het nieuwe album Loose Ends. Op vrijdag 9 juni staat deze veelzijdige groep muzikanten in De Gelderlandfabriek.In de voorbije twee decennia hield Dez Mona nooit op het publiek te verrassen. Nog geen jaar na Lucy, een ‘werelds oratorium’ in samenwerking met het Antwerpse Baroque Orchestration X, komen zanger Gregory Frateur en zijn gezellen nu aankloppen met het kosmopolitische Loose Ends.Op de negende langspeler van de groep wordt hoekige funk vaak afgewisseld met stuiterende discopop. ‘Na de donkere ballades uit ons vorige project, kozen we er bewust voor eens een opgewekte, rechttoe rechtaan-plaat te maken’, vertelt Frateur. ‘Dit keer wilde ik me niet teveel uitputten in metaforen: de teksten mochten simpel en ‘in your face’ zijn’. In het nieuwe album Loose Ends ligt de nadruk meer dan ooit op het ritme en de groove. ‘Op Loose Ends gaan we ‘back to basics’, geeft Gregory Frateur toe. ‘Maar dan wél zonder onze herkenbaarheid te verliezen’.

zaterdag 10 juni

Dez Mona
20:00 uur, Culemborg, de Gelderlandfabriek. Na vijf jaar stilte op de Nederlandse poppodia gaat ‘het Antwerpse’ Dez Mona een NL tour doen met hun laatste album ‘Loose Ends’. Op zaterdag 10 juni treedt de band op in De Gelderlandfabriek om 20.00 uur.

zondag 11 juni

Filmcyclus Tijdsbeelden
14:00-15:45, Culemborg, theater De Fransche School. Op zondagmiddag 11 juni vertoont Voet van Oudheusden in navolging van de lezing van Hans Saan over King Arthur, de film 'Monty Python and the Holy Grail'. In de hoofdrollen: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle.De comedygroep steekt de draak met koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel, die op zoek zijn naar de Heilige Graal.Het verhaal gaat over koning Arthur, op zoek naar ridders die bereid zijn hem te volgen. Alles komt voorbij, de zwarte ridder, Lancelot, Galahad, de iets minder dappere Robin, Bedevere en ten slotte Sir Not–Appearing-In-This-Film (die, zoals zijn naam al aangeeft, in de rest van de film niet meespeelt) en vele anderen. Op een bepaald moment verschijnt God aan Arthur en zijn gevolg, en hij geeft hen de opdracht de Heilige Graal te zoeken. De ridders gaan elk apart op zoek naar de graal, maar hun zoektocht is niet zonder moeilijkheden.Kaarten kan men bestellen via de website van De Fransche School.

maandag 12 juni

Bakkie kroost
09:30-11:00, Culemborg, Bolderburen. Ouders die andere ouders willen leren kennen en ervaringen uit willen wisselen, zijn op de maandagochtend welkom in Buurtcentrum Bolderburen. Ouders met jonge kinderen van nul tot vier jaar kunnen onder het genot van een kopje koffie of thee elkaar leren kennen en tips uitwisselen over hoe zij de eerste maanden hebben ervaren in het opgroeien van hun kroost. De kinderen kunnen in de tussentijd spelen in de speelhoek.

dinsdag 13 juni

Geldpraat café
10:30-12:00, Culemborg, bibliotheek. Iedere dinsdagochtend van 10:30-12:00 uur is er op de zolder van de bibliotheek het Geldpraat café. Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie en thee te praten over wat men bezig houdt in het rondkomen. Bij elk café is iemand aanwezig met verstand van zaken. Ook is er een deskundige om door te verwijzen naar diverse organisaties die hulp kunnen bieden bij o.a. regelingen, subsidies, toeslagen , budgetteren, taallessen, hulp bij schulden, juridische en digitale hulp. Er is een lift aanwezig. De toegang en koffie en thee zijn gratis.

Tiel

zaterdag 3 juni

Fruitig Geflip(t)
20:30 uur, NPO1. Het Tielse Smart- en Levensliederenkoor Fruitig Geflip(t) uit Tiel wordt op televisie uitgezonden.Het optreden is onderdeel van het nieuwe programma van de Evangelische Omroep 'Zing' dat uitgezonden wordt op zaterdagavond 3 juni om 20.30 uur op NPO 1.

zondag 4 juni

Zeilwedstrijd
08:30, Maurik, Rijnbandijk 40. Zeilers kunnen zondag 4 juni meedoen aan een wedstrijd op de plassen bij Maurik. Het zijn open wedstrijden, dus iedereen kan meedoen. De wedstrijden worden gehouden in twee klassen: open boten en kajuitboten. De schepen worden bij inschrijving gemeten en krijgen een handicap volgens de SW-waarden. Deze zeilregatta heeft een jarenlange traditie, waarin het recreatieve karakter voorop staat. Met deze wedstrijden wil de watersportvereniging Maurik het zeilen stimuleren voor alle leeftijdsgroepen. Dat is een van de redenen waarom er geen inschrijfgeld van deelnemers wordt gevraagd en koffie en lunch gratis worden aangeboden. Naast gezelligheid staat ook veiligheid voorop, reden waarom in open boten een reddingvest verplicht is.De inschrijving is tussen 08.30 en 10.00 uur in het clubschip, Rijnbandijk 40, 4021 GH in Maurik. Na de uitleg van wedstrijdbanen en -reglement begint de eerste ronde om 11.00 uur. Na de lunch start de tweede ronde om 14.30 uur. Rond 16.00 ontvangen de prijswinnaars de Ferdinand Habets Bokaal, genoemd naar een overleden clublid. Meer informatie: wvmaurik.nl of 06-16787501

maandag 5 juni

Logopedisten
19:00, Tiel, Predikbroedersweg 14. Op maandag 5 juni zullen logopedisten Angelique Reijs (Stichting Zorgcentra Rivierenland) en Patricia Brink (Ziekenhuis Rivierenland) een presentatie geven over klachten op het gebied van communicatie en slikken bij de ziekte van Parkinson/parkinsonisme in wijkcentrum Westroyen. Logopedisten Angelique Reijs en Patricia Brink zijn beiden aangesloten bij ParkinsonNet en zij zien veel mensen met de ziekte van Parkinson/parkinsonisme. Door een goede samenwerking binnen dit netwerk wordt gestreefd naar een optimale zorg voor deze mensen. Het doel van logopedie bij mensen met de ziekte van Parkinson/parkinsonisme is om de communicatie met de mensen om hen heen zo optimaal mogelijk te houden en om het eten en drinken veilig en prettig te laten verlopen. Tijdens deze avond worden kunnen vragen worden gesteld en ervaringen worden gedeeld. De logopedisten vertellen over hun werk en wanneer en waarom het goed is om als persoon met de ziekte van Parkinson/parkinsonisme samen met zijn/haar naaste naar de logopedist te gaan. De zaal van het wijkcentrum aan de Predikbroedersweg 14 te Tiel is open vanaf 19.00 uur. De presentatie start om 19.30 uur. Voor meer informatie: info@parkinsoncafetiel.nl of bel/WhatsApp Ton den Hertog: 06-24378007.

dinsdag 6 juni

Aquathermie
20:00-21:30, online college. Op dinsdagavond 6 juni van 20.00 tot 21.30 uur organiseren de lokale energiecoöperaties een online college over Aquathermie. Henk Looijen zal dit gratis college verzorgen voor iedereen die meer wil weten over verwarmen en koelen met behulp van water. In deze tijd is er veel te doen over duurzame energiebronnen, zeker gezien het feit dat we zo snel mogelijk af willen van gas uit Rusland. Maar wat zijn de alternatieven? In de collegereeks over hernieuwbare energie gaat het deze keer over aquathermie: verwarmen en koelen met behulp van oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater. Henk Looijen is mede-initiatiefnemer van de Green Deal Aquathermie, verbonden aan het Netwerk Aquathermie als coördinator van kennis en onderzoek en daarnaast werkt hij bij Rijkswaterstaat. Uiteraard zal er de mogelijkheid zijn om vragen te stellen.Aanmelden voor het college kan via www.ecoburen.nl.

woensdag 7 juni

Vrouwenochtend
09:30, Ommeren, De Bron. Van harte welkom op de Open Vrouwenochtend op woensdag 7 juni 2023. Thema: “Zorg voor een schone schepping.” Spreekster: Willy Bakker- Huizinga Tijd: van 9.30 tot 11.30 uur. Vanaf 9.15 uur is er koffie en thee. Locatie: ‘De Bron’, Dokter Guepinlaan 26 te Ommeren. De Open Vrouwenochtend is bedoeld voor alle vrouwen, ongeacht leeftijd of kerkelijke achtergrond, om van gedachte te wisselen, van elkaar te leren, elkaar te bemoedigen of gewoon te luisteren. De Open Vrouwenochtend wordt georganiseerd door de werkgroep ‘Open Vrouwenochtend gemeente Buren’.
Deze werkgroep bestaat uit vrouwen vanuit verschillende kerkelijke gemeenten. Zij willen er aan meewerken dat vrouwen op een ongedwongen manier met elkaar in gesprek komen over allerlei levens- en geloofsvragen. Hiervoor organiseren zij 4 ochtenden per jaar. Voor meer info: Corrie Both corriebthuis@hotmail.com (06-83844050).

West Betuwe

woensdag 31 mei

Land van Ons
19:45-21:30, Geldermalsen, De Knop. Land van Ons geeft een lezing woensdag 31 mei mei in De Knop in Geldermalsen. Al tientallen jaren is klimaatverandering en achteruitgang van de biodiversiteit onderwerp van gesprek. Voor de oprichters van Land van Ons was drie jaar geleden de maat vol. Zij wilden niet langer wachten, en besloten zelf aan de slag te gaan om de biodiversiteiten het landschap in Nederland te verbeteren.
Bestuurslid Janneke Hoekstra komt nu naar De Knop en vertelt ons meer over Land van Ons en de impact die de coöperatie wil maken. Meer info op de website www.duurzaamwestbetuwe.nl

donderdag 1 juni

Restaurette “Kom d'rín"
12:00, Tuil, Dorpshuis. Donderdag 1 juni zijn de 55-plussers van harte welkom in het Dorpshuis St. Antoniestraat 5 te Tuil voor een gezellige dag bij Restaurette “Kom d’rín” Vanaf 11.00 uur ontvangt het team u met een heerlijk kopje koffie/thee en traktatie. Vooraf aan het diner ± 12.00 uur wordt er een borrel naar keuze geschonken.
Als afsluiting van de dag drinken we koffie/ thee met een chocolaatje. De prijs voor deze dag welke om 14.00 uur eindigt bedraagt € 13.00 p.p. U kunt zich opgeven t/m zaterdag 27 mei bij Chinette Pellegrom 0418-591791 of Riki Wijtmans 0418-592233

vrijdag 2 juni

Ontmoetings Centrum
10:00, Geldermalsen, De Pluk. Er is vrije inloop en gelegenheid voor een kopje koffie of thee en een praatje. En de mogelijkheid om kleding tegen een kleine prijs te kopen en zelf kleding in te brengen. Daar zijn wel regels voor. Iedere vrijdagochtend is het VOC open van 10.00 uur tot 12.30 uur. Tel: 0613506686.

zaterdag 3 juni

Snuffelmarkt Spijk
09:00-14:00, Spijk, Zuiderlingedijk 185. Rommelmarkt. Bezoek de markt voor diverse tweedehands artikelen, kinderkleding, boeken, speelgoed, kaas, brood & banket, fruit, friet & snacks, een opbodveiling en leuke activiteiten voor de kinderen! Opbrengst t.b.v. Wycliffe. Contact: activiteitencommissiespijk@hotmail.com

vrijdag 9 juni

Ontmoetings Centrum
10:00, Geldermalsen, De Pluk. Er is vrije inloop en gelegenheid voor een kopje koffie of thee en een praatje. En de mogelijkheid om kleding tegen een kleine prijs te kopen en zelf kleding in te brengen. Daar zijn wel regels voor. Iedere vrijdagochtend is het VOC open van 10.00 uur tot 12.30 uur. Tel: 0613506686.