• Wendy Bosboom over het gebruik van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).
• Wendy Bosboom over het gebruik van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Foto: Ziekenhuis Rivierenland

Meer inzicht in je gezondheid met een Persoonlijke Gezondheidsomgeving

tiel • Ook bij Ziekenhuis Rivierenland kunnen patiënten gebruikmaken van een Persoonlijke Gezondheidsomgeving, afgekort PGO. 

Een PGO is een app of website, waarmee je een kopie van je eigen medische gegevens kunt bekijken. Dat kunnen gegevens zijn over medicijngebruik, de uitslagen van medische onderzoeken, een afgerond e-consult of een ingevulde vragenlijst. Vaak kunnen ook gegevens die iemand zelf meet, bijvoorbeeld bloeddruk of gewicht worden toegevoegd. In een PGO kunnen gegevens van verschillende ziekenhuizen of van verschillende zorgverleners zoals de huisarts worden getoond. Een PGO is voor iedereen van 16 jaar en ouder en is gratis.

Wendy Bosboom, lid van de Raad van Bestuur van Ziekenhuis Rivierenland, is ervan overtuigd dat een PGO patiënten meer overzicht geeft over alle gegevens die van belang zijn voor hun eigen gezondheid. “Als ziekenhuis bieden wij patiënten met ons patiëntenportaal MijnZR al inzicht in hun dossier. Daarin staan de gegevens van afspraken, onderzoeken en behandelingen in Ziekenhuis Rivierenland bij elkaar. Maar we willen mensen die ons ziekenhuis bezoeken de mogelijkheid bieden om nog meer regie te nemen over hun eigen gezondheid. 

Er zijn verschillende PGO’s. Ze kunnen allemaal medische gegevens ophalen, maar verschillen in hoe ze de informatie laten zien. Ook zijn er verschillende mogelijkheden die worden aangeboden in de PGO’s. “Om een goede keuze te maken is er de PGO-keuzehulp van de Patiëntenfederatie Nederland”, tipt Wendy Bosboom.

"Het is daarbij goed om te letten op het MedMij-label. Dit is de Nederlandse standaard voor het veilig en betrouwbaar uitwisselen van medische gegevens tussen patiënt en gezondheidsprofessionals. MedMij zorgt er dus voor dat een PGO betrouwbaar is. En dat de gegevens van gebruikers alleen voor de gebruiker zelf zichtbaar zijn.
Als laatste tip wil Wendy Bosboom nog meegeven om het gebruik van een persoonlijke gezondheidsomgeving gewoon eens te proberen. "Kies een PGO, maak een account aan en haal je gegevens bij ons ziekenhuis op om te zien welke informatie er zichtbaar is. Je zit nergens aan vast. Een account kan eenvoudig weer opgezegd worden. Gegevens worden dan ook weer verwijderd.”

Bij Digi-Taal Servicepunt helpen vrijwilligers ook met een PGO. Ze staan van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur in de centrale hal van het ziekenhuis voor bezoekers klaar.