• Archieffoto/ansichtkaart spoorbrug Tricht.
• Archieffoto/ansichtkaart spoorbrug Tricht. Foto: Aangeleverd

Terugblik met de Historische Kring West Betuwe: De spoorbrug bij Tricht

Nieuws

TRICHT • Een artikel van de Historische Kring West Betuwe over de spoorbrug bij Tricht. Om een goede spoorverbinding tussen Utrecht en ’s-Hertogenbosch te realiseren, moesten er verschillende rivieren overbrugd worden. Zo ook de rivier de Linge tussen Tricht en Geldermalsen.

Pontje van Toering

De oude Trichtse spoorbrug bestond uit vier ronde bogen. De brug was gebouwd in 1866/1867. Elk deel was 39 meter lang. Rechts van de brug lag een voetpad. Dat leidde naar het pontje van Toering. Voor een paar centen konden voetgangers, fietsers en vee over de Linge gezet worden. Na 10 uur ’s avonds voer de pont niet meer. Als je dan van Tricht naar het station moest dan moest je helemaal over Geldermalsen lopen of fietsen. 

In de winter had de pont vaak last van het hoge water of zorgde het ijs ervoor dat de pont niet varen kon. De pont liep aan een stalen kabel en werd door de pontbaas met een vierkant stuk hout overgetrokken. Bekende pontbazen waren Vermeulen en later Piet de Smale.

Grondig vernield

Aan het eind van de oorlog, minder dan een maand voor de bevrijding, is de brug grondig vernield. Op 18 april 1945 hebben de Duitsers de brug opgeblazen. De bevolking die in de buurt van de brug woonde, moest evacueren naar ander plekken in het dorp die verder van de brug vandaan lagen. Door de explosie zijn veel ramen gesneuveld. 

In de zomer van 1945 werden hulpbruggen gelegd om het treinverkeer weer te herstellen. Op 29 juli 1945 reed de eerste trein er weer overheen. Na de oorlog is de brug herbouwd. Alleen niet meer in zijn oorspronkelijke vorm. Het was een hele andere brug geworden. Er is toen veel grond verzet, zodat de brug hoger lag. Doordat er veel grond verzet is, ontstond de op- en afrit naar “De Gentel”. 

Betonnen voetbrug

Naast de brug werd een betonnen voetbrug aangelegd. Hier had het college van burgemeester en wedhouders en de raad van Buurmalsen zich sterk voor gemaakt. J. de Ridder (waarnemend burgemeester van Buurmalsen van 1945-1950) was een oud spoorman. De voetbrug betekende wel het einde van het Trichtse pontveer. Deze spoorbrug heeft dienst gedaan tot 2010.

Historische Kring West Betuwe

Dit artikel, geschreven door Gijsbert Hopman, werd u aangeboden door de Historische Kring West Betuwe. De Historische Kring West-Betuwe verenigt ruim 300 leden die belang stellen in regionale geschiedenis of in hun Betuwse voorouders. Het werkgebied van de Kring is het deel van de ‘Betuwe’ dat ongeveer wordt begrensd door Lek en Waal, Amsterdam-Rijnkanaal en Diefdijk. Buren, Culemborg en Tiel hebben eigen zetels van historische verenigingen

Gijsbert Hopman