Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Muzikaal programma Ode aan de Linge

geldermalsen • George Pancras uit Tricht is een veelzijdig muzikant. Hij toerde als trompettist de wereld rond met het roemruchte orkest Willem Breuker Kollektief, hij geeft les en speelt gitaar en trompet in diverse bands en orkesten. 

Voor het kunst- en muziekfestival Ode aan de Linge (28 en 29 mei in de Heemtuin in Geldermalsen) stelde hij een even veelzijdig muzikaal programma samen, met als hoogtepunt From Berlin to Broadway, waarin hij samen met Andrea van Beek (zang) en Hein Franssen (piano) muziek van componist Kurt Weill brengt.

We spreken George in zijn studio, tussen twee leerlingen in. Zangeres Andrea van Beek uit Geldermalsen voegt zich bij ons. Enthousiast vertellen ze over de muziek van Weill en de liederen die hij maakte en waaruit zij een compleet programma samenstelden. “Het is een muzikale reis van het cabaret in Duitsland van de jaren ’20, tot de Broadway-musical”, vat Andrea samen.

Het gaat om buiten de bewandelde paden muziek te maken, anders naar de strenge klassieke opleiding kijken en tussen de noten doorlezen, vinden beide klassiek geschoolde muzikanten, dat is de muziek van Kurt Weill. “De reis gaat van klassiek naar jazz en van blues naar musical, Kurt Weill bewoog mee met de wereld zoals deze op dat moment was. De oorlog en zijn vlucht naar Amerika hebben zijn muziek laten bewegen, soms bijtend maar ook dansbaar en versierd met ‘gekke’ noten en een terugkerende melodielijn”.

Het Kurt Weill Trio neemt je mee op deze reis, van Berlin to Broadway, op Eerste Pinksterdag 28 mei in de Heemtuin te Geldermalsen, één dag voor het negende Ode aan de Linge kunst- en muziekfestival. Aanvang 15 uur, de toegang is gratis.

De Heemtuin is voor de derde keer het podium van de kunsten, hier dromen en fantaseren we naar hartenlust. Dit jaar is het beeldende thema: HEMELTUIN De Heemtuin is 45 jaar geleden aangelegd naar de inzichten van Jac.P. Thijsse, schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer. Er ontstond een unieke landschappelijke tuin en huiskamer voor de buurt met kenmerkende lokale natuurlandschappen van plant en dier. Hier kon men leren van de natuur en tot rust komen, zag je de kringloop in volle glorie.