• Vincent Dam (links) en Marco Berendse van de SP West Betuwe.
• Vincent Dam (links) en Marco Berendse van de SP West Betuwe. Foto: J.Wijngaard

Oprichting SP West Betuwe is een feit

Nieuws

WEST BETUWE • Socialisten in West Betuwe moesten de afgelopen jaren onder andere naar Culemborg om partijgenoten te ontmoeten, daar is nu verandering in gekomen. Per 16 mei 2023 is de SP met een officiële afdeling actief in West Betuwe.

Het kader van de afdeling is opvallend jong en zo presenteren ze zichzelf ook. Jeugdig enthousiasme overheerst maar dat was geen reden om het zorgvuldige democratische proces van de oprichting van een lokale afdeling haastig af te werken. De afgelopen maanden werd gestaag gewerkt aan het vormen van een afdelingsbestuur en het vinden van actieve leden binnen de gemeente. Vincent Dam uit Meteren wordt voorzitter en Marco Berendse penningmeester, trots poseren ze met een poster van de Socialistische Partij.

Twee jaar geleden gestart

Twee jaar geleden startte Berendse en Dam samen met enkele anderen een werkgroep. Ondanks dat de werkgroep geen politieke bevoegdheden heeft werden her en der acties op poten gezet. Er kwam een petitie voor een speeltuin in Geldermalsen, er werd geflyerd voor een toegankelijk OV en Tweede Kamerlid Renske Leijten kwam naar Meteren voor een praatje. Landelijk wil de SP nog weleens bekend staan als ‘protestpartij’ maar dat is niet de manier waarop Dam en Berendse zichzelf straks lokaal actief zien.

‘Heersende gedachte van zelfredzaamheid’

Beide kozen heel bewust voor de SP, omdat de grondbeginselen van de partij hun enorm aanspreken. “Dan hebben we het echt over de wereldse thema’s zoals de strijd tegen het neoliberalisme en het opkomen voor de slachtoffers hiervan” Maar dat is voor hun ook de vertaling naar het lokale. “We hebben echt het gevoel dat in West Betuwe niet naar jongeren geluisterd wordt en dat de minderbedeelde te leiden hebben onder een heersende gedachten van zelfredzaamheid.” 

Ze vinden dat in West Betuwe zolang al dezelfde mensen aan het roer staan dat er een soort van ‘status quo’ is gekomen: “Er wordt maar een beetje in cirkels gelopen en in bestuurstaal van alles over de schutting gegooid. Leuk die verhalen over participatie en dergelijke maar we krijgen nu niet echt het idee dat ook iedereen mee kan en mag praten. Dat zijn vaak toch weer de mondige inwoners en de vaste kliek die al jaren overal met hun neus inzitten. We geloven niet meer dat dit het geluid van de gemiddelde inwoner is.”

Voorbeeld: Woning zoeken

Juist om zelf niet in die kliek te worden ingedeeld wordt er nu dus een geheel nieuwe partij actief in West Betuwe. “De SP past ons goed, daarom voelen we ons niet geroepen aansluiting te zoeken of lid te worden van een partij die al actief is.” Als jonge woningzoekende hebben ze weleens contact gezocht met lokale partijen, maar de reacties waren volgens Berendse teleurstellend: “Volgens mij kreeg ik niet eens een mailtje terug. Als je als inwoners van West Betuwe je inschrijft voor een sociale huurwoning kom je op een wachtlijst van 8 jaar terecht, de gemeente maakt het voor sommige jongeren onmogelijk om snel op eigen benen te kunnen staan.” 

Vult Dam aan. “Sommige jongeren zijn gedwongen te verhuizen naar bijvoorbeeld Tiel terwijl ze liever in de plaats zouden wonen waar ze geboren en getogen zijn. Hier vervult de gemeente niet een van zijn kerntaken wat opkomen voor alle inwoners is. Terwijl er dure villa’s worden gebouwd waar mensen komen te wonen die Utrecht langzamerhand te duur vinden jagen we onze eigen inwoners weg.”

‘Geen protestpartij met hakken in het zand’

Ze zien zich straks als een frisse wind door de lokale politiek gaan. “Dat is echt niet als protestpartij en met de hakken in het zand. We willen erg kritisch zijn maar ook constructief zijn en meedenken en hanteren hierbij bij de actieve SP combinatie tussen actie en fractie. We willen veel buiten zijn en met mensen zaken gedaan krijgen, niet urenlang vergaderen.” Ze geven zichzelf de paar jaar die nog resten tot aan de verkiezingen om veel te leren over de lokale thema’s en hoe de rol van de SP erin zou kunnen zijn. 

‘Fundament om te bouwen’

“Ondertussen houden we onze oren en ogen open om dan bij de volgende verkiezingen op een zetel of vijf uit te komen”, lacht de jonge voorzitter. Binnen de afdeling met 65 leden is een bestuur gevormd met vijf leden en een kadergroep van tien leden. “Naast ons en Walter Krop als jongeren zijn er ook ervaren krachten zoals Jantine Beverloo en Jeroen van Ravesteijn actief in het bestuur. Dat is het fundament waarop we gaan bouwen op weg naar de verkiezingen in maart 2026.”