• De Sint Pieterskerk in Tricht.
• De Sint Pieterskerk in Tricht. Foto: Aangeleverd

West Betuwe Onbeperkt: Monumenten van en voor iedereen

west betuwe • Ook volgde het Platform een landelijke workshop van Open Monumentendag over toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking.

In beide bijeenkomsten ging het eigenlijk om dezelfde vraag: hoe bevorder je toegankelijkheid voor mensen met een beperking? Het antwoord is simpel: openstaan voor mensen met een beperking en ze tijdig bij planvorming en veranderingen betrekken.

Sint Pieterskerk Tricht

Begin april benaderde Jan van Oord, namens de kerk van Tricht, het Platform met de vraag advies te geven wat betreft wenselijke aanpassingen; niet alleen voor erediensten, maar ook voor andere activiteiten, zoals tentoonstellingen, concerten en lezingen. In zijn huidige vorm en met de nu beschikbare faciliteiten is het kerkgebouw daarvoor minder geschikt. De kerkenraad wil daarom het gebouw en de faciliteiten aanpassen aan wat in de toekomst nodig zal zijn, ook wat betreft toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Het Platform heeft van harte gehoor gegeven aan de uitnodiging. "Wij vinden het belangrijk om onze expertise aan het begin van de planvorming in te brengen. Dat voorkomt dat in een later stadium nog – dan vaak lastige en kostbare - veranderingen moeten worden doorgevoerd. Samen met vertegenwoordigers van De Groene Kerk, Kunst in de kerk, Cultuurorganisator Ton van Vlijmen en Dominee Henk Fonteyn deelden wij onze wensen met Moons Architecten uit Waalwijk, een architectenbureau dat gespecialiseerd is in ontwikkeling van kerkelijk erfgoed. Wij hebben gewezen op de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, een goede oriëntatie voor mensen met een visuele beperking, goede toiletvoorzieningen en het belang van geluidskwaliteit en een ringleiding. Ook attendeerden we de aanwezigen op het gebruik van de Integrale Toegankelijkheid Standaard (ITstandaard). Daarnaast is gekeken naar knelpunten in de kerk en kerkzaal De Belder, zoals verhogingen en breedte van deuren."

Open Monumentendag

Ook de organisatoren van Open Monumentendag, staan open voor mensen met een beperking. Daarom organiseerden zij een online workshop over toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking. De afgelopen twee jaar heeft de Gemeente West Betuwe mede dankzij het Platform, in de folder en op de website bij deelnemende monumenten vermeld of zij toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers en welke toiletvoorzieningen er zijn. Tips voor toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking zouden daarop een mooie aanvulling kunnen zijn. De presentatie werd verzorgd door ‘Oren en Ogen Tekort'. Met de verkregen adviezen gaat het Platform een of meer Westbetuwse Open Monumenten benaderen om te bespreken wat zij, liefst dit jaar nog, kunnen doen voor mensen met een visuele beperking. 

West Betuwe onbeperkt

Onder deze rubriek schrijft het Platform Toegankelijk West Betuwe over hoe het in deze gemeente er voorstaat met de fysieke en sociale toegankelijkheid. www.toegankelijkwestbetuwe.nl