• De Tuinschuur in Rhenoy.
• De Tuinschuur in Rhenoy. Foto: J.Wijngaard

Van schuur naar bloemenzaak

rhenoy • Op maandag en dinsdag is ze nog aan het werk op de basisschool. Iets dat ze met veel plezier al jarenlang doet, eerst in Meteren en nu in Rumpt. Een paar jaar terug werd ze ook bloemist en sinds anderhalf jaar heeft ze haar tuinschuur omgebouwd tot winkel.

Aan de Lingedijk in Rhenoy, langs een toeristische (fiets)route, opent Melanie op vrijdag en zaterdag de schuifdeur van de schuur en kan iedereen er terecht voor bloemen, planten en cadeaus. Voor haar is de winkel echt een hobby. "Ik geniet van het contact met de klanten, een gezellig praatje en uiteindelijk de mooie producten die ik mag maken." Waarbij ze doelt op bijvoorbeeld de bruidsboeketten. "Dan zitten we hier echt even aan tafel met koffie en wat lekkers, vervolgens ga ik aan de slag om een boeket te maken. Geweldig, ik geniet daarvan." En het kan zomaar zijn dat Melanie dan 's avonds laat nog aan het werk is. "Lekker tutten", zegt ze zelf.

Ondanks het plezier en het hobbyachtige karakter beseft Melanie ook dat er wel degelijk geld verdiend moet worden. "Ik zit in een branche waarbij ook veel online wordt besteld. De bestelbussen rijden overal af en aan." Maar een webwinkel starten, daar begint ze niet aan. "Dit is toch de charme, een echte winkel. Het sociale contact. Ik verwacht echt niet dat iedere klant ook daadwerkelijk iets komt besteden, kom vooral lekker rondneuzen. Besef in ieder geval hoe waardevol het is om een fysieke winkel te bezoeken, in je eigen dorp of omgeving."

De vrijdagen zijn wat stiller maar op zaterdagen is goed te merken dat dorpsgenoten en mensen uit de omgeving een rondje maken. "De zaterdag is van begin tot eind een gezellige dag, met veel spontaan bezoek als de weersomstandigheden goed zijn en mensen eropuit trekken." Als juf die ook graag bloemist is was het lastig om ook workshops te gaan geven. "Eigenlijk wilde ik dat dus juist even niet, weer van alles uitleggen en voor de groep staan." Nu na de eerste paar keer geniet ze juist volop van de workshops die ze ook geeft, vooral in het najaar, de winter en rondom de feestdagen. "Met Kerst is hier alles sfeervol aangekleed en steken we een vuurtje aan. Met marshmallows en wat lekkers te drinken maken we dan de mooiste kerstukjes.
"Ik ben geen ondernemer die zijn hoofd boven water moet zien te houden. Bij mij is het goed als ik quitte draai, het is mijn hobby. Ik merk wel dat sinds ik de Tuinschuur heb nog meer waardering en respect heb voor de lokale winkeliers. En dat moeten we allemaal hebben."