• Ben van Meerte Janse heeft nog hoop op rechtstreeks lijfsbehoud.
• Ben van Meerte Janse heeft nog hoop op rechtstreeks lijfsbehoud. Foto: Jeroen de Bruin

'We zijn 24/7 met voetbal bezig'

waardenburg • WNC promoveerde vorig seizoen naar de landelijke vierde divisie. De Waardenburgers debuteerden goed in deze klasse, maar na de winterstop gaat het moeizamer. In de laatste wedstrijden moeten ze vol aan de bak om degradatie te voorkomen.

Het is opmerkelijk dat WNC al zo’n tien jaar meedraait in de subtop van het amateurvoetbal. De Waardenburgse club is niet groot en is al jaren een stabiele subtopper. WNC promoveerde negen jaar geleden naar de eerste klasse. Onder leiding van trainer Cor Prein werd de club een stabiele eersteklasser. Met een schuin oog werd gekeken naar promotie. Dat gebeurde vorig jaar na winst op DUNO in de nacompetitie. Ben van Meerte Janse is al die tijd de trouwe assistent. Van Meerte Janse: “Inmiddels hoor ik bij het meubilair van de club. Ik ben assistent van Cor geworden toen WNC naar de eerste klasse promoveerde. Ik ben hier op mijn plaats. WNC is een warme club met een vaste kern van supporters.”

De 53-jarige Utrechter woont tegenwoordig in Hoef en Haag bij Vianen en was vroeger een begenadigd voetballer. Hij voetbalde bij de toenmalige vereniging Sterrenwijk en mocht meetrainen met de jeugdselectie van FC Utrecht. "Vanwege omstandigheden ben ik op mijn 23e gestopt. Ik heb nog een tijdje de jeugd getraind, maar dat mocht geen naam hebben.”

Ook de spelers hebben het naar hun zin bij de Waardenburgse dorpsclub. De selectie is een vreemdelingenlegioen. Alleen het talent Niels de Kock komt uit Waardenburg. Maar de meeste 'vreemdelingen' blijven hangen bij WNC en zijn al jaren vaste waarden in de selectie. Van Meerte Janse: “Onze aanvoerder Nehemia Sanakia voetbalt al zo’n zes jaar bij ons. Hij heeft aangeven dat hij er een seizoen aan vastplakt. Hij is 38 jaar, maar topfit. Net zoals de meeste spelers wil hij hier niet meer weg. We hebben een vaste basis en af en toe valt er iemand aan de onderkant weg.” De technische staf doet er van alles aan om de groep bij elkaar te houden. “We organiseren een uitje of een etentje. Na de wedstrijd kiezen we ‘the man of the match’."

De samenwerking met hoofdtrainer Cor Prein is optimaal. “We hoeven elkaar maar aan te kijken en weten al genoeg. We rijden samen naar Waardenburg en hebben het heel de rit over voetbal. Wij zijn er beiden 24/7 mee bezig. Samen met keeperstrainer Theo van den Dungen hebben we wekelijks overleg. Uiteindelijk is Cor eindverantwoordelijk.” Samen met Prein gaat Ben ook vaak op pad om nieuwe spelers te bekijken. “Tegenwoordig zijn we te druk om wedstrijden te bezoeken. Bovendien voetballen de meeste spelers op zaterdag. Maar je wilt niet weten hoeveel aanbiedingen we krijgen als vierdedivisionist. We kijken naast de voetbalkwaliteiten ook of iemand in de spelersgroep past.”
Voor het aankomend seizoen zijn er al spelers aangetrokken. De voorhoede wordt versterkt met Steven de Vrede, Zain Mohgal en Ritchie Zinga. Corsin Vögtlander komt van Vriendenschaar en verdediger Maxim Kivaka Ndona keert terug bij WNC.

Het is de vraag of WNC volgend seizoen nog vierdedivisionist is. De Waardenburgers staan nu dertiende. De nummers dertien en veertien spelen nacompetitie om lijfsbehoud. WNC maakte een goed debuut in de vierde divisie en ging voortvarend van start. Van de eerste tien wedstrijden werd zeven keer gewonnen. Maar na de winterstop kwam de klad er in en haalde WNC slechts vier punten. Van Meerte Janse heeft hier wel een verklaring voor. ”De meeste tegenstanders kenden ons niet en onderschatten ons. Dat gaven sommige trainers ook ruiterlijk toe. In de tweede periode waren de tegenstanders beter voorbereid. Ook hadden we soms botte pech en kampten enkele spelers met blessures. Zo waren we onze back Melvin van Gestel een aantal maanden kwijt. Gelukkig is hij op de weg terug en heeft hij alweer enkele minuten gespeeld.”
Van Meerte Jansen heeft nog wel hoop op rechtstreeks lijfbehoud. "De onderste ploegen spelen tegen elkaar. Maar wij moeten wel punten gaan pakken. Wanneer we zaterdag winnen van Achilles Veen ziet de wereld er weer anders uit. De laatste wedstrijd moeten we tegen Kloetinge. Ik hoop stiekem dat ze dan al kampioen zijn.”