Op donderdag 18 mei start de Betuwese fietsvierdaagse om 8.30 uur bij het dorpshuis ‘De Avezathen' in Kerk-Avezaath, Daver 46.
Op donderdag 18 mei start de Betuwese fietsvierdaagse om 8.30 uur bij het dorpshuis ‘De Avezathen' in Kerk-Avezaath, Daver 46. Foto: Dick Grendel

Culemborg

woensdag 17 mei

Computerhulp Dis-groep
10:30-12:00, Culemborg, Beatrixstraat 20. De Dis-groep geeft computerhulp op woensdag 17 mei in het Huis van de Buurt aan de Beatrixstraat 20. De toegang is gratis. www.disgroepculemborg.weebly.com

Computerhulp Dis-groep
14:30-16:30, Culemborg, Herenstraat 29. De Dis-groep geeft computerhulp woensdag 17 mei in de bibliotheek aan de Herenstraat 29. De toegang is gratis.

Queer PubQuiz
19:30, Culemborg, de Fransche School. Wie weet iets over de StoneWall Riots? Welke artiest heeft Vogue bekendgemaakt bij het grote publiek? Belangstellenden kunnen hun kennis testen over alle queer topics. Op woensdag 17 mei organiseert Queeremborg de PubQuiz. Samen leren de aanwezigen over alles wat met queer te maken heeft zoals artiesten, films en geschiedenis. Woensdag 17 mei is het IDAHOBIT, de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie. Op deze dag viert men de vrijheid voor seksuele-, gender- en seksediversiteit, daarnaast staat men ook stil bij de discriminatie en het geweld die mensen in de queer community helaas nog mee maken.Queeremborg vindt het erg belangrijk dat iedereen erbij kan zijn, de entreeprijs mag geen drempel zijn. Kijk op www.theaterdefranscheschool.nl.

donderdag 18 mei

Computerhulp Dis-groep
10:30-12:00, Culemborg, Herenstraat 29. De Dis-groep geeft computerhulp donderdag 18 mei in de bibliotheek aan de Herenstraat 29 te Culemborg. De toegang is gratis.

vrijdag 19 mei

Mantrazingen
20:00-22:00, Culemborg, Boerderij Caetshage. Er worden verschillende mantra’s gezongen. Rob (zang, harmonium), Victor (zang, gitaar), Paul (zang, tabla), Toon (zang, fluit) en Krista (zang, gitaar) zingen mee: onderzoekend, verbazend, genietend. Entree: 10 euro, als men minder te besteden hebt, geeft men wat minder, van harte welkom.

zondag 21 mei

Judith Jobse
14:00-16:00, Culemborg, de Plantage. De middag van zondag 21 mei zal met name kinderen uit Culemborg enthousiast moeten gaan maken voor muziek in het algemeen. Maar dit geldt natuurlijk ook voor de ouderen.De Culemborgse zangeres Judith Jobse won de eerste talentenshow op televisie a la The Voice en X-factor (Your Big Break). Haar single You werd een grote top-40 hit waarvoor ze o.a een gouden plaat en TMF-award ontving. Ook zong Judith onder meer de herkenningstune van Big Brother “When it Hits Home”. In 2004 greep zij met haar eigen compositie “Love Me” nét naast de eerste plaats tijdens het Nationaal Songfestival. Judith helpt als zangdocent bij Kunsteducatie Culemborg jong talent op weg en zal deze middag met een aantal van haar leerlingen muziek en zang ten gehore brengen.

maandag 22 mei

Bakkie kroost
09:30-11:00, Culemborg, Bolderburen. Ouders die andere ouders willen leren kennen en ervaringen uit willen wisselen, zijn op de maandagochtend welkom in Buurtcentrum Bolderburen. De kinderen kunnen in de tussentijd spelen in de speelhoek.

Geheugenspreekuur
12:30-14:00, Culemborg, Odensehuis. Tijdens dit spreekuur van de dementieconsulente kan iedereen terecht die vragen heeft over dementie of geheugenklachten. Het maakt niet uit of het om de persoon zelf gaat of over iemand anders. Afspraak of indicatie is niet nodig. Prijsseweg 1D (Bolderburen: het ‘rode’ gebouw). Meer info: www.odensehuisculemborg.nl. of bel 06-21583676.

dinsdag 23 mei

Geldpraat café
10:30-12:00, Culemborg, bibliotheek. Iedere dinsdagochtend van 10:30-12:00 uur is er op de zolder van de bibliotheek het Geldpraat café. Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie en thee te praten over wat men bezig houdt in het rondkomen. Bij elk café is iemand aanwezig met verstand van zaken. Ook is er een deskundige om door te verwijzen naar diverse organisaties die hulp kunnen bieden bij o.a. regelingen, subsidies, toeslagen, budgetteren, taallessen, hulp bij schulden, juridische en digitale hulp. Er is een lift aanwezig. De toegang en koffie en thee zijn gratis.

Flora Batava
19:30-21:30 uur, Culemborg, Havendijk 1. Voet van Oudheusden houdt een lezing over de Flora Batava, een groots verzamelwerk met illustraties over de wilde planten in Nederland. Het boek illustreert heel mooi de grote veranderingen in het Nederlandse landschap, de wetenschap en de waardering van de nationale natuur. De lezing wordt verzorgd door Norbert Peeters, werkzaam bij de universiteit van Leiden.Deze lezing wordt gehouden in aanloop naar het verschijnen van de Voetnoot Flora. Deze gaat over de stadsdoctor W.J. Alpherts, de man die rond 1865 de Flora Culenburgensis schreef over de planten in en rond Culemborg. Deze Flora Culenburgensis is in twee exemplaren onderdeel van de Flora Batava.De lezing vindt plaats in de Fransche School, Havendijk 1 Culemborg. Aanvang om 19.30 uur. De toegang is gratis.Voor meer informatie: www.voetvanoudheusden.nl.

woensdag 24 mei

Vrijwilligers werven
17:00-19:00, Culemborg, Meerlaan 22. Voor organisaties en verenigingen die met vrijwilligers werken is er de workshop 'Vrijwilligers werven via Culemborg voor Elkaar'. Met dit nieuwe platform zorgt Culemborg voor Elkaar ervoor dat iedereen de hulp krijgt die hij/zij verdient. Culemborg voor Elkaar doet dat door vraag en aanbod van particulieren én organisaties, zoals verenigingen en stichtingen, te matchen. www.culemborgvoorelkaar.nl Er is een kleine maaltijd. Aanmelden kan bij Sandra Rigter srigter@elkwelzijn.nl of 06-83 52 51 08.

Storytelling
20:00-22:00, Culemborg, Bolderburen. Tijdens drie verbindende storytelling-avonden neemt Stichting Vrijstad Festival belangstellenden mee in de beleving van deze nieuwe inwoners. Op 22 maart en 19 april waren er al bijzondere verhalen te beluisteren van mensen uit o.a. Congo, de Molukken en Oekraine, op 24 mei, tijdens de laatste storytellingavond, staan Souad Laouni en Triphonia Tsipeteka centraal. De avonden worden georganiseerd in het Bolderhuis bij Bolderburen en duren van 20.00 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

Tiel

dinsdag 16 mei

Webinar beter slapen
19:30-20:45, online. Dit voorjaar organiseert de afdeling preventie van Pro Persona Connect gratis webinars over slapen en grenzen stellen. Beter slapen: dinsdag 16 mei 2023 van 19.30 uur tot 20.45 uur. Grenzen stellen: dinsdag 20 juni 2023 van 19.30 uur tot 20.45 uur. Men volgt de webinars online en anoniem via Zoom. Na aanmelding ontvangt men een link naar het webinar en meer informatie over deelname. Aanmelden bij Pro Persona Connect, afdeling preventie: preventie@propersona.nl o.v.v. woonplaats.

donderdag 18 mei

Betuwse Fietsvierdaagse
8:30-11:00 uur, Kerk-Avezaath, De Avezathen. Op Hemelvaartsdag op donderdag 18 mei start de Betuwese fietsvierdaagse om 8.30 uur bij het dorpshuis 'De Avezathen' in Kerk-Avezaath, Daver 46. Er is een keuze uit vier verschillende afstanden: 25, 40, 60 of 80 km.

Juridisch inloopspreekuur
10:00-11:00 uur, Tiel, Zinder. Jumelet Advocaten houdt eens in de twee weken (donderdag, even weken) een gratis juridisch inloopspreekuur op allerlei rechtsgebieden. Bijvoorbeeld burenrecht, huurrecht en arbeidsrecht. Men hoeft niet lid te zijn van de bibliotheek. Aanmelden is niet nodig, mag wel: 06-43545193 en/of per e-mail: info@jumelet.nl.

zaterdag 20 mei

Feestmarkt
10:00-17:00. Een diverse markt op zaterdag 20 mei met allerlei kramen, optredens en spellen ten behoeve van de instandhouding van de kerkgebouwen in Beusichem en Zoelmond.

dinsdag 23 mei

Hulp Suriname
13:00, Tiel, Papesteeg 36. Door de Stichting Vrienden van Suriname wordt op dinsdag 23 mei de voorlopige laatste container gevuld voor Suriname. Per 1 juli moeten zij uit hun huidige opslagloods. Deze dag zijn goederen en hulp welkom. Er is een sponsor gevonden om de container te laden. Hulpgoederen voor Suriname (zoals kleding, schoenen, rolstoel of rollator) kunnen worden afgegeven op dinsdag 23 mei vanaf 13.00 uur. De loods staat in de Papesteeg 36 in Tiel. Beheerder van de loods is Gerrit Kool: 0624361401. Er is ook hulp nodig voor het volledig leegmaken van de loods.

West Betuwe

dinsdag 16 mei

Inloop Vuren
10:00-12:00, Vuren, Dorpshuis de Koels. Op dinsdagmorgen 16 mei is er een presentatie door Mw. Gerda van Groningen. Met een kopje koffie of thee en wat lekkers.

Open Eettafel
12:00-13:30, Herwijnen, De Poort. Op dinsdag 16 mei 2023 is er een Open Eettafel in dorpshuis De Poort in Herwijnen waarvoor men hartelijk wordt uitgenodigd. Corita Bakker maakt een driegangenmenu klaar. De inloop is vanaf 11.30 uur en de kosten bedragen 11 euro per persoon. Men kan zich hiervoor aanmelden bij Jolisa van Zanten, telefoonnummer 0418-582033 of 06-41398190.

'De Koetjong'
20:00-22:00, Beesd, Jeugdlaan 2a. Deze avond zijn er twee presentaties. Eerst vertelt Jeroen Wijngaard het verhaal van 'De Koetjong'. Na de pauze zal Anton van Winsen de bezoekers tweehonderd jaar mee terugnemen in de tijd en zijn verhaal doen over de geschiedenis van de fiets. De Koetjong lijkt een naam uit ver vervlogen tijden. De bijnaam van een krant en zijn bezorger of praat voor het lokale sufferdje? De exacte geschiedenis is met feiten slecht te onderbouwen. Het zijn vooral de verhalen en anekdotes die De Koetjong tot leven wekken.  Het enige feit is: “Dat er vroeger een bijzondere krantenbezorger op zijn damesfiets door en rondom Geldermalsen reed om rechtstreeks vanuit de drukkerij de lokale krant te bezorgen”. Deze lezing zal gericht zijn op de lokale krant, de positie van dit medium en de persoon die erbij betrokken is. Jeroen Wijngaard die 'De Koetjong' als naam nieuw leven inblies en zelf ‘per ongeluk’ in de lokale journalistiek terecht kwam, vertelt graag over het belang van een verbindende krant en luistert met interesse naar de verhalen uit de zaal over de ‘echte’ Koetjong. Ruim 200 jaar op twee wielen, de geschiedenis van de fiets Anton van Winsen neemt ons mee in de ontwikkeling van de fiets, vertelt over de uitvinders van de fiets, bijzondere fietsen, fietsfabrieken, fietsbelasting, fietsverlichting en het gebruik van de fiets in Nederland. Locatie “Het Klokhuis” Jeugdlaan 2a te Beesd. Van te voren aanmelden is gewenst. Voor leden van de HKWB gratis. Niet-leden betalen vijf euro.

Ouder-kind café
10:00-11:00, Asperen, Dorpshuis. Voor ouders van jonge kinderen tussen de 0-4 jaar is er een gezellig samenzijn in het ouder-kind café. De mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen en opvoedtips te delen. Er wordt gezorgd voor koffie, thee en speelgoed. Deelname is gratis. Samen word er een gezellige ochtend van gemaakt voor ouders en hun kinderen. Woensdag 24 mei is het ouder-kind café in Herwijnen in de Poort. Inloop is vanaf 9.30 en eindigt om 11.00 uur. Activiteit: speelgoed- en boekenruil. De activiteit van deze maand is een speelgoed- en boekenruil. Iedereen kan zijn of haar boeken van thuis meenemen om te ruilen met anderen. Na de ruilochtend kunnen deze weer mee naar huis genomen worden, zo niet dan zoekt het ouder-kind café er een goed doel voor. Voor meer informatie en vragen is het mogelijk te bellen met 06 2481 2153 of via de mail contact op te nemen: mkoets@welzijnwestbetuwe.nl.

Bop Herwijnen
10:00-12:00, Herwijnen, dorpshuis 'de Poort'. Tijdens deze Bop-bijeenkomst wordt een pub-quiz gehouden, gepresenteerd door Koen Bijl. Iedereen is welkom, er is ook tijd voor een kop koffie of thee en een gezellig praatje.De bijeenkomst wordt gehouden in dorpshuis 'De Poort' van 10.00 tot 12.00 uur. Voor informatie is contact op te nemen met Bart van Zandwijk: 06-13784043.

donderdag 18 mei

Juridisch inloopspreekuur
11:30-12:30, Geldermalsen, De Pluk. Jumelet Advocaten houdt eens in de twee weken (donderdag, even weken) een gratis juridisch inloopspreekuur op allerlei rechtsgebieden. Bijvoorbeeld burenrecht, huurrecht en arbeidsrecht. Men hoeft niet lid te zijn van de bibliotheek. Aanmelden is niet nodig, mag wel: 06-43545193 en/of per e-mail: info@jumelet.nl.

vrijdag 19 mei

Ontmoetings Centrum
10:00, Geldermalsen, De Pluk. Er is vrije inloop en gelegenheid voor een kopje koffie of thee en een praatje. En de mogelijkheid om kleding tegen een kleine prijs te kopen en zelf kleding in te brengen. Daar zijn wel regels voor. Iedere vrijdagochtend is het VOC open van 10.00 uur tot 12.30 uur. Tel: 0613506686.

Feestmuziek
20:30, Geldermalsen, Schenkerij de Beurs. Op vrijdagavond 19 mei is er een concert van de gloednieuwe band On Track in het Cultureel Café van Geldermalsen. Het concert vindt plaats bij Schenkerij de Beurs op het Marktplein in Geldermalsen, het concert start om 20:30 uur en de toegang is gratis. Deze nieuwe band heeft een feestelijk top2000 repertoire. Reken dus op vette hits, van toen en van nu, lekkere rock en dance classics. Met Fieke Hendrikse en Jos van Reusel op zang, John Hogenkamp op toetsen. Michiel Oudegeest op drums, Wiebo van der Graaff op gitaar en Melvin Könings op bas. Deze band met ervaren muzikanten repeteert meestal in Zaltbommel, ze spelen door het hele land.

zaterdag 20 mei

Meimarkt
11:00-17:00, Spijk, Zuiderlingedijk Op zaterdag 20 mei van 11.00 – 17.00 uur in Spijk,de Meimarkt.Kent u de lokale ondernemers uit de West Betuwe die vanuit hun passie prachtige producten maken? U kunt ze op zaterdag 20 mei ontmoeten bij Voedselbostuin Linges Landje. Kom proeven, ruiken, , informatie vergaren, inspiratie opdoen en natuurlijk genieten van koffie, thee of sap uit eigen boomgaard met homemade baksels. Beperkt parkeerplek, dus kom op de fiets!

Sing-in t
12:30-13:30, Asperen. Tijdens de jaarmarkt in Asperen op 20 mei organiseert de evangelisatie commissie een sing-in. Men is van harte welkom om mee te zingen en te luisteren. Tussen de liederen door is er een intermezzo verzorgd door Jan van Dijk op het orgel. Nico Vos (trompet ) en Flora Vos (klarinet.) Er is gelegenheid om de mooie oude kerk te bezichtigen, na afloop is er koffie en wat lekkers voor de kleinere gasten.

Voorleesochtend
10:00, Hellouw, Winkel Mireille. Op zaterdagochtend 20 mei, vanaf 10.00 uur komt iemand van Bibliotheek Rivierenland voorlezen bij Mireille. Mireille is dé winkel van Hellouw met een drogisterij, cadeaus, speelgoed en een praktijkruimte. In de winkel is ook een boekenpunt van Bibliotheek Rivierenland gevestigd. Speciaal daarvoor gaat er voorgelezen worden aan de peuters en kleuters uit Hellouw en omgeving.

zondag 21 mei

Song of Joy
15:00, Asperen, Dorpshuis. Het Gemengd Streekkoor “Song of Joy" uit Leerdam heeft weer een mooi Voorjaarsconcert in petto. Het concert zal worden gehouden op zondagmiddag 21 mei aanstaande om 15.00 uur in het Dorpshuis in Asperen.Onder leiding van Lex van Diepen zal het koor diverse gospels vertolken. Zij doen dat in samenwerking met Muriel Blijd, gospelzangeres bij uitstek die met haar prachtige stem weet hoe ze dit genre moet vertolken, en tevens met ons vast combo bestaande uit keyboard, basgitaar en drum. Daarnaast zullen ook enkele popklassiekers langskomen. Voor ieder wat wils!!Kaarten zijn te bestellen a € 22.50 p/p (cafe complet) via 06-13232460 of via de website www.songofjoyleerdam.nl

maandag 22 mei

BOP Asperen
10:00, Asperen, Dorpshuis. Op maandag 22 mei vanaf 10.00 uur in Asperen Dorpshuis E.M.M. Bezoekers zijn van harte welkom om een potje te sjoelen of een spel te spelen.De stamtafel is aanwezig om de zaken te bespreken uit het nieuws die van belang zijn. Natuurlijk kan er ook koffie worden gedronken en gewoon een praatje worden gemaakt. Info: Ine van Muiswinkel tel. 06-29220985

woensdag 24 mei

Ouder-kind café
10:00-11:00, Herwijnen, de Poort. Voor ouders van jonge kinderen tussen de 0-4 jaar is er een gezellig samenzijn in het ouder-kind café. De mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen en opvoedtips te delen. Er wordt gezorgd voor koffie, thee en speelgoed. Deelname is gratis. Samen word er een gezellige ochtend van gemaakt voor ouders en hun kinderen. Woensdag 24 mei is het ouder-kind café in Herwijnen in de Poort. Inloop is vanaf 9.30 en eindigt om 11.00 uur. Activiteit: speelgoed- en boekenruilDe activiteit van deze maand is een speelgoed- en boekenruil. Iedereen kan zijn of haar boeken van thuis meenemen om te ruilen met anderen. Na de ruilochtend kunnen deze weer mee naar huis genomen worden, zo niet dan zoekt het ouder-kind café er een goed doel voor. Voor meer informatie en vragen is het mogelijk te bellen met 06 511 08 802 of via de mail contact op te nemen: r.vandeleemkolk@humanitas.nl.