• In de kerk van Tricht, bij de muurschildering.
• In de kerk van Tricht, bij de muurschildering. Foto: J.Wijngaard
met video

Opbrengst van Stiefbeenmarkt voor restauratieplannen kerk Tricht

Nieuws

TRICHT • Afgelopen zaterdag werd de 48e Stiefbeenmarkt gehouden in Tricht. Een groot deel van de opbrengst van de Stiefbeenmarkt, tot nu toe 18.095 euro, zal voor restauratieplannen gebruikt worden.  De komende jaren wordt er vanuit de kerk hard nagedacht en gewerkt om het kerkgebouw toekomstig bestendig te maken. 

Zaterdag wisten honderden mensen, onder zonnige omstandigheden, hun weg naar Tricht te vinden. Rondom de Sint Pieterskerk waren kramen, muziek en eten te vinden om enkele uren door te brengen in bijna Franse sferen. Veel Trichtenaren bemanden de kramen en oud-Trichtenaren kwamen terug voor het ‘hoogtepunt van het jaar’. 

Gezellige reünie

Koopjesjagers stroomden in alle vroegte toe, naarmate de dag vorderde werd het evenement steeds meer een gezellige reünie voor iedereen uit het dorp, de omgeving en wie er ooit gewoond had. Tussen de verkoop en verlotingen door werd weer een aanzienlijk bedrag opgehaald voor de Sint Pieter, de historische kerk van het Lingedorp. De plek waar ook een tentoonstelling was, mensen even konden bijkomen met bijzondere muziek en waar bijzondere ansichtkaarten te koop waren. Ook waren er rondleidingen de toren in. 

Restauratieplannen 

Een werkgroep is ondertussen, op verzoek van de kerkenraad, aan het werk om met een groot project naar het kerkgebouw te gaan kijken. Om te zorgen dat de kerk voor meer dan alleen kerkdiensten beschikbaar is en de toegankelijkheid te verbeteren. Alles met oog voor de historie. 

“We gaan echt niet over één nacht ijs”, haast Ad de Graaff zich te zeggen. Juist het evenwicht bewaren is voor alle betrokkenen het belangrijkst. Maar iedereen is het erover eens dat er vooral met het sanitair, het koor, de akoestiek en de ruimte van het kerkgebouw iets moet gebeuren. “De ruimte is niet voor iedereen toegankelijk en de indeling niet ideaal voor de manier waarop we het zouden willen gebruiken”, vertelt de Graaff terwijl hij de oude keuken laat zien. 

Zeven bij de kerk betrokken mensen, waaronder De Graaff, zitten nu in een werkgroep die aan de beginfase van het hele traject staat. “We zijn ons aan het oriënteren en roepen daar ook de hulp in van bijvoorbeeld de lokale uitvaartondernemer en een Trichtenaar zoals Ton van Vlijmen. Van Vlijmen is betrokken bij tal van culturele evenementen en zou de verbindende factor kunnen zijn als het daarover gaat. 

Zoeken naar de juiste indeling

Zo wordt met de huidige en toekomstige gebruikers gezocht naar de meest ideale indeling. “We bedenken daarbij de opties met een aanvaardbare prijs. Een architect, gespecialiseerd in monumenten is voor ons voorzichtig aan het schetsen. De sfeer van het historische gebouw moet in stand blijven, dus er zijn genoeg eisen. Maar we moeten niet blind zijn en blijven voor de maatschappelijke ontwikkelingen. Kerkbanken lopen leeg, we vergrijzen, dus de positie van de kerk veranderd, alleen is een kerk ook van het dorp dus die moeten we erbij betrekken.” Voor De Graaff is de kerkenvisie van de gemeente West Betuwe een goed voorbeeld van denken over de toekomst. 

Gezamenlijke toekomst 

De Graaff gaf zaterdag, tijdens de Stiefbeenmarkt, rondleidingen de kerktoren in. “Genoeg Trichtenaren die dan voor het eerst dat prachtige uitzicht zien. Ze hoeven niet kerkelijk te zijn om hier binnen te stappen, de kerk is van ons allemaal.” Met de jaarlijkse markt wordt gemiddeld tussen de twaalf en vijftienduizend euro opgehaald voor het restauratiefonds. 

“Deels is dat nodig voor het onderhoud dat we in een 6-jarenplan vaststellen”, legt De Graaff uit. Dat is nodig voor subsidies en monumentenzorg. Nu is er een gericht project dat aandacht vraagt. De binding van de inwoners met het kerkgebouw is belangrijk.
“Iedereen heeft op zijn of haar manier iets met het kenmerkende gebouw. Dus zijn we gezamenlijk verantwoordelijk voor de toekomst.”