• Beeldvormende avond over woningbouw in West Betuwe.
• Beeldvormende avond over woningbouw in West Betuwe. Foto: J.Wijngaard

Een avond over zachte en harde plannen plus een hoop belemmeringen

Nieuws

WEST BETUWE • Op verzoek van de gemeenteraad werd er een beeldvormende avond georganiseerd over woningbouw.

‘Harde plannen’, ‘zachte plannen’, een dozijn akkoorden en veranderende regelgeving. De avond was zo gevuld maar de lokale politici, ontwikkelaars en inwoners die kwamen luisteren en meepraten leken vooral naar iets dat er nog niet was: woningen in West Betuwe. In 2022 werden in de gemeente uiteindelijk 183 woningen gebouwd. 

Geitenpaadjes zoeken

Inwoners van Heukelum die snakken naar woningbouw wilden weten waarom Beesd en De Plantage opeens een ‘sleutelproject’ waren en hoe dat tot stand was gekomen. De gemeente lijkt vooral op zoek naar geitenpaadjes in een doolhof vol beperkende regels en wetgeving om tot daadwerkelijke ‘harde’ bouwplannen te komen. Plannen zijn er genoeg blijkt. Honderdtachtig in totaal, variërend van één woning tot grotere projecten met vijftienhonderd woningen. In totaal zitten er 2500 woningen in de pijpleiding. Maar de grote vraag die boven de avond hing bleef: waar en wanneer staan ze er?

Prioriteiten stellen

Zoveel mogelijk was visueel gemaakt om alles wat er momenteel speelt letterlijk in kaart te brengen. Ook is de gemeente hard aan het werk om voor zichzelf prioriteiten te stellen en gebruik te maken van versnellingsprocedures en stimulering vanuit Provincie en Rijk. De overheid schermt vooral met meer focus op sociale woningbouw en betaalbare woningen. In combinatie met strengere regelgeving en de naderende Omgevingswet een lastige opgave voor de gemeente en potentiele ontwikkelaars.

‘Niets liever dan bouwen’

De roep om woningbouw blijft klinken ook bij de ambtenaren zelf: “Bij Ruimtelijke Ordening doen we ook niets liever dan bouwen.” Een inwoner mompelt er achteraan dan ook meer moed te verwachten, waarop de ambtenaar de bal weer bij de politiek legt. Dat leidt in ieder geval tussen een concrete afspraak tussen politici en de ambtenaren.