• Jongeren gaan op zoek naar ontmoeting in het geloof.
• Jongeren gaan op zoek naar ontmoeting in het geloof. Foto: Aangeleverd

'Anders dan de zondagochtendviering'

rhenoy • Op sommige plekken binnen de geloofgemeenschappen in West Betuwe worden ze hard gemist: de jongeren. Daar zomaar verandering in brengen blijkt een lastige opgave. Jongeren uit Gellicum, Rhenoy en Beesd zoeken nu de samenwerking in een dienst gericht op studenten en young professionals.

Vorig jaar zijn de gemeenten samengegaan en sindsdien wordt alles samen georganiseerd, de ambitie van de jongeren om de verbinding te zoeken in de regio sluit daarop aan. ‘Het is verbinden met verdieping’, legt Robert Mourik uit, -één van de vier organisatoren. We willen elkaar ontmoeten in een vorm die aanspreekt; met muziek, een zelfgeschreven overdenking en een borrel na afloop. 

De organisatoren zijn zich ervan bewust dat het voor jonge mensen een lastige opgave is om iedere zondagochtend om 10.00 in de kerkbanken te verschijnen. ‘"Dus gaan wij voor de zondagavond, wel tegelijk met Studio Sport, maar deze generatie heeft de goals online al lang gezien", zegt Mourik met een knipoog. "We gaan de dienst helemaal zelf organiseren." Ze krijgen advies van dominee Joline van Poppel, één van de jongste dominees uit de omgeving. "De inbreng komt van ons en de jonge mensen die met ons mee willen doen. We kiezen zelf de muziek en schrijven de overdenking. Geen liturgie dus zoals we gewend zijn in de dienst."

Het is duidelijk dat de kerkdienst op 21 mei een aftrap is voor meer plannen, die gemaakt zijn in de tussentijd. “Laten we elkaar eerst ontmoeten, met een evenement aftrappen en dan gaan we doorpakken.” In hun enthousiasme zijn de organisatoren wel verder gegaan en is er een lijstje gemaakt met mogelijke activiteiten met onder andere: een Pubquiz Bijbel stijl, Lingeloven (sing-inn aan het water), gezamenlijke inzet voor naasten en gesprekskringen over bijbelse en/of maatschappelijke onderwerpen. “Wanneer we straks een mooie groep bij elkaar weten te krijgen, maken we een appgroep om de ideeën bij elkaar te brengen. We komen hiermee ook tegemoet aan de wensen die we bij onszelf herkennen. Dat je als jongere gelooft is niet vanzelfsprekend, het is logisch om zoekende te zijn wanneer je jong bent. Hoe tof is het dan om onze (geloofs-) vragen, dromen en worstelingen met elkaar te delen en van elkaar te leren.”

De ontmoeting is voor de organisatie het belangrijkste. "Geloven is iets dat je samen doet, er zit kracht in ontmoeting. Je ziet dat de kerk soms als een soort streamingsdienst gebruikt wordt. Mensen willen on-demand het geloof nuttigen. Wij zijn ervan overtuigd dat de kracht nog steeds zit in de kerkgemeenschap. Dat is voor de kerk niet nieuw, de waarde van de kerk uit zich al meer dan tweeduizend jaar in de lokale gemeenschap. Dat blijft ook ons uitgangspunt, alleen is de vorm anders dan die tijdens een normale zondagochtendviering."
Zondagavond 21 mei vanaf 19.00 uur is de speciale dienst voor jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar in de kerk van Rhenoy.