• Liv Racing TeqFind voorafgaand aan een etappe.
• Liv Racing TeqFind voorafgaand aan een etappe. Foto: Aangeleverd

Quinty Ton moet hard werken voor kopvrouw tijdens Vuelta Femenina

Sport

GELDERMALSEN • Vrij onverwachts stond Quinty Ton aan de start van de La Vuelta Femenina, de Ronde van Spanje voor de dames.

Spaanse kopvrouw ondersteunen

Na een zware voorjaarscampagne had Ton verwacht het iets rustiger aan te kunnen doen. Toch werd ze door haar ploeg Liv Racing TeqFind opgeroepen om haar Spaanse kopvrouw Mavi Garcia te ondersteunen. De rittenkoers van een week startte met een ploegentijdrit, gevolgd door twee vrij vlakke etappes waarna het spektakel losbarstte in de heuvels en hooggebergte. Voor de vierentwintig jarige Quinty Ton bleek de Spaanse ronde weer een leerzame ervaring.

WT-punten binnenslepen

De voorjaarskoersen, waarin Ton zich aardig in de kijker reed. Op enkele opdrachten na, om bijvoorbeeld mee te zitten in een vroege ontsnapping had ze een vrije rol. In Spanje waren de verhoudingen wat strakker. De dit jaar aangetrokken Mavi Garcia moest koste wat het kost in een goede uitgangspositie worden gebracht. De kopvrouw moest de begeerde WorldTour-punten voor de ploeg gaan binnenslepen en daarin speelde het ploegenspel een belangrijke rol.  

Mavi Garcia negende

Een knechtenrol, waar ze van geleerd heeft en ook plezier aan heeft beleefd, voor Ton. De etappes waren zwaar en Ton naar eigen zeggen niet helemaal in vorm. Haar kopvrouw werd uiteindelijk negende in het eindklassement, zesenhalve minuut achter op winnares Van Vleuten, die er met Vollering een veelbesproken spektakelstuk van maakte tot op de laatste dag.