• Impressie van FruitVillage.
• Impressie van FruitVillage. Foto: FruitVillage

Ingezonden: ‘Plannen FruitVillage verbazingwekkend’

Ingezonden

GELDERMALSEN • De plannen voor een nieuw complex voor arbeidsmigranten en zogenaamde “spoedzoekers” bij Fruitvillage in Geldermalsen lijken steeds vastere vormen aan te nemen, zoals we in Het Kontakt konden lezen. Dit is verbazingwekkend. 

Vorig jaar nog kwam de arbeidsinspectie al met een uitgebreid rapport en het advies, om arbeidsmigratie  niet meer te stimuleren, omdat arbeidsmigranten de gemeenschap inmiddels meer kosten dan ze opleveren. Kennelijk is dit rapport in de prullenbak van de gemeente West Betuwe beland, gezien de huidige ontwikkelingen. Het probleem is dat de financiële voordelen van dit plan bij de initiatiefnemers en de werkgevers terecht komen, maar de kosten bij de gemeenschap. 

Wanneer deze mensen niet meer gebruikt kunnen worden, worden ze eenvoudig ontslagen, zonder enige verdere verantwoordelijkheid voor hun lot voor het uitzendbureau/werkgever. Daarnaast is door de stormachtige ontwikkelingen in de kunstmatige intelligentie ook de ontwikkeling van robotfruitplukmachines, onkruidwieders enz. in een stroomversnelling gekomen. Dus waarom doorgaan op een doodlopende weg?

Verder is de initiatiefnemer nogal stellig over de controle over spoedzoekers. Door de ophanden zijnde dwangwet van staatssecretaris van der Burg, is wel duidelijk dat de kans groot is dat daar asielzoekers in komen.Het percentage asielzoekers zal in de loop der tijd stelselmatig omhoog gaan, wanneer er arbeidsmigranten vertrekken als gevolg van de ophanden zijnde automatiseringsgolf. Tot er uiteindelijk misschien een volledig grootschalig AZC ontstaat. Daar zullen de initiatiefnemers en zelfs de gemeente dan niets in te zeggen hebben. Dat zij controle zouden hebben, omdat het een particulier initiatief betreft is ook onzin. Niemand kan voorspellen wat van der Burg nog meer bedenkt. Immers een kat in het nauw maakt rare sprongen. In dat opzicht zijn de zorgen van de aanwonenden dus volledig terecht. 

De vraag is nu, of hier niet ook een andere motivatie achter zit, namelijk het begin van de volledige verstening en verstedelijking van het gebied begrensd door spoorlijn, A15,A2 en N327?. De tijd zal het leren.

Als laatste worden dit soort plannen altijd gepresenteerd met een plaatje, zoals dat later alleen door vogels gezien wordt en met veel meer groen dan er ooit komt. Een goed voorbeeld zien we aan de oostkant van het station Geldermalsen, waar inmiddels het station in het niet valt bij de hoogbouw.

A. van Mourik