Met AED in de lesauto

tiel • Guus Augustin redde drie jaar geleden, mede dankzij een cursus van de Tielse EHBO-vereniging, een man door hem te reanimeren. Augustin heeft een rijschool en neemt nu altijd een automatische externe defibrillator (AED) mee in de lesauto. 

"Ik was drie jaar geleden op de tennisbaan van Ten Medel aan het tennissen, net als mijn vrouw. En de man waar mijn vrouw tegen speelde wilde wat drinken, loopt de kantine in en valt neer", vertelt Augustin. "Iemand vroeg: Wie kan er reanimeren? Ik rende erheen en ben gaan reanimeren. Ik dacht: Ik heb het nog nooit gedaan, maar nu moet het gebeuren. De man kwam weer bij. Opmerkelijk, want mensen komen niet altijd bij. Dus ik vraag: Weet je wie ik ben? Ja, jij bent Guus, zei hij. Vervolgens kwamen de hulpdiensten binnen en ik zei: Hij doet het weer. Ze hebben hem toen meegenomen."
"Na een maand ben ik die man op gaan zoeken. Toen hij me zag barstte hij in huilen uit. Hij mag nu niet meer tennissen, maar goed, hij leeft nog. En zijn kleinkinderen hebben bij ons gelest, dus dat was best heel emotioneel allemaal." Guus' echtgenote Ada vult aan: "Ze hebben achteraf ook gezegd: Als Guus er niet meteen met een defibrillator bij was geweest, dan was het afgelopen."
"We zitten hier in een buurt met veel oude mensen en ik ben zelf ook hartpatiënt", vervolgt Augustin zijn verhaal. "En ik zit in zo'n groep, dus ik word opgeroepen als er wat is. Ik rijd in Tiel rond en dan gebeurt het ook dat ik opgeroepen word. Ik heb hem nu ook altijd bij me. En een sticker achterop de auto dát ik er een bij mee heb. Ik vind het gewoon belangrijk, ook dat de buurt het weet." Guus Augustin is de enige rijschool in Tiel die met een AED in de auto rondrijdt.