Gevarieerd Bevrijdingsdagprogramma bij Tour de Waal 2023

regio • Op 5 mei houdt Tour de Waal weer het jaarlijkse Bevrijdingsdagevenement aan de oevers van de Waal. Hoogtepunten zijn de fietsroutes, broodjesdropping voor de kinderen, de colonne met oude legervoertuigen en kunst, muziek en poëzie. 

Op de fiets beleef je de Tour de Waal het beste. Kijk op www.tourdewaal.nl voor het programma en stippel je eigen route uit tussen Tiel en Zaltbommel. Bij Varik – Heerewaarden varen op 5 mei twee pontjes om alle fietsers over te zetten. Leuk element dit jaar is de fotowedstrijd. Maak onderweg foto’s van jouw Tour de Waal en deel ze op je eigen social media met de hashtag #tourdewaal. De mooiste inzendingen krijgen een leuke prijs.

In Zaltbommel is er een compleet WW2 leger tentenkamp met alles erop en eraan. Daarnaast komt het vliegtuig ook nog twee keer broodjes droppen. Er ligt een echte mijnenveger in de haven. De 35 re-enactors van de Pontoongroup 40-45 gaan de Waal over te steken in hun roeiboten. Er is een gezellige markt in de Waterstraat en Scouting Zaltbommel bouwt een pionierstoren. 

Op 5 mei rijden er tijdens Tour de Waal drie colonnes door het Rivierenland richting Zaltbommel. Eén van die colonnes start bij Slot Loevestein en maakt dan een ronde door de Bommelerwaard om in Zaltbommel te eindigen. De andere colonnes starten in Tiel.

Locatie Heesselt

In en rond het Heesseltse kerkje is er de hele dag actie. Tieners zijn er bezig met theater en er valt een door kinderen gemaakte podcast te beluisteren. Bezoekers kunnen de middeleeuwse duiventoren beklimmen. Er is muziek en er zijn bevrijdingsbroodjes. Ook stopt er rond het middaguur een stoet met oldtimers uit de oorlog. En er is ‘vrijheidskunst’ om deze dag nog mooier te maken.

Locatie Varik

In het Veerhuis Varik wordt voor een positieve insteek gekozen. Je kunt zelf de wereldvrede regelen aan de vredestafel. Er is veel muziek, poëzie en kunst. Kom zeker ook kijken naar de ‘wereldwandelaarster’.

Poëzietour de Waal 2023

Dit jaar is er voor de negende keer een "Poëzie Tour de Waal”, een tour met dichters langs de Waal. Het tourschema van de dichters is als volgt:13.15: Kerkje Heesselt, 13.30: Tiel (Zinder), 14.45: Varik Veerhuis, 15.00: Slot Loevestein en om 16.30 uur is de Grande Finale in Zaltbommel aan de Waalkade. De dichtersgroep bestaat dit jaar uit Thom Ummels, Marinda Pieron, Inge van Wijgerden, Leo van der Laan en Marcel Vaandrager.
www.tourdewaal.nl