• Lisanne van Hattem (links) en Chantal Jansen (rechts), oprichtsters van het Betuws Mamacafé.
• Lisanne van Hattem (links) en Chantal Jansen (rechts), oprichtsters van het Betuws Mamacafé. Foto: Fleur van Eeuwijk

Ontmoetingen bij Betuwse Mamacafé’s

Nieuws

GELDERMALSEN • Het Betuws Mamacafé wil ervoor zorgen dat alle moeders gezien, gehoord en geliefd worden. Het is een ontmoetingsplek voor (aanstaande) moeders en hun kinderen waar ze hun verhaal mogen delen en advies kunnen vragen aan anderen. Iedere week zijn initiatiefneemsters Lisanne van Hattem en Chantal Jansen op een andere locatie in de Gemeente Buren, West Betuwe en Tiel om de vrouwen te ontvangen. “Dit werk doen wij vanuit ons hart en we halen er veel voldoening uit.”

Belangrijk om te praten 

De initiatiefneemsters zijn zelf ook moeder en weten als geen ander hoe belangrijk het is om te praten over de zwangerschap, bevalling en het moederschap. Lisanne van Hattem: “Tijdens en na mijn eerste zwangerschap struggelde ik in het moederschap en vooral met mijn gevoelens hierin.” In die periode kon Lisanne er met weinig mensen over praten. “Je zit niet continu op een roze wolk, maar lang niet iedereen begreep dat.”

Na haar zwangerschappen komt ze in contact met Chantal Jansen. “Ik heb een eigen praktijk om o.a. moeders die een pittige zwangerschap, bevalling en/of kraamtijd hebben gehad, te ondersteunen.” We leven in een gestreste maatschappij waar vaak weinig aandacht is voor het moeder worden. “Vrouwen worden hierin, in de reguliere zorg, te weinig ondersteund en mede daarom ben ik mijn eigen praktijk begonnen.”

Het Betuws Mamacafé

Inmiddels zijn de twee onafscheidelijke vriendinnen geworden. “Het voelt alsof we elkaar al jaren kennen”, vertelt Lisanne. Daarom is het ook niet gek dat ze vorig jaar juni besluiten om te gaan samenwerken. “We vonden het allebei mooi om een plek op te richten waar je je verhaal – zonder vooroordelen – mag vertellen. Want we kennen het allemaal. Je bent trots op je kind maar soms wil je ze achter het behang plakken”, lachen de twee.

Om die plek te kunnen bieden, is het Betuwse Mamacafé opgericht. Chantal: “Hier willen we vrouwen de ruimte geven om te vertellen over hun zwangerschap, bevalling en het moederschap. Alles mag gezegd worden.” 

Workshops en kletsen

Het Betuwse Mamacafé wordt meerdere keren in de maand georganiseerd. Lisanne: “We hebben vier verschillende locaties. Namelijk: ’t Klokhuis in Maurik, de Bibliotheek in Lienden, De Pluk in Geldermalsen en het Zinder Café in Tiel.” Hier kunnen moeders met elkaar kletsen en is er ruimte voor de kinderen om te spelen op een groot kleed met speelgoed.

Elk Mamacafé heeft iedere maand een ander thema omtrent moeders en kinderen. “Regelmatig organiseren we een workshop waarin je samen met je kind bijvoorbeeld gaat schilderen. Maar het kan ook zijn dat er ondernemers langskomen die meer vertellen over waar ze zich mee bezig houden. Alles staat daarbij in het teken van het moederschap.” In de toekomst hopen ze nog meer ondernemers uit de buurt te mogen verwelkomen in het Mamacafé en in het Mamacafé netwerkplatform.

Werken vanuit je hart

Er wordt gelachen en gehuild bij het Mamacafé. “Het is mooi dat we vrouwen kunnen helpen en ondersteunen met hun vragen. Zelf heb ik deze plek gemist toen ik net moeder was maar daarom ben ik juist blij dat ik naast mijn werk als draagconsulent, een doel in mijn leven heb gevonden”, vertelt Lisanne met tranen in haar ogen. Ook Chantal is trots op deze plek. “Mooie, moeilijke en zware verhalen worden hier vertelt en dat is zo bijzonder. Wij doen dit werk écht vanuit ons hart.”

Vrouwen die graag willen praten over alles wat hen bezighoudt en hun kinderen gezellig samen willen laten spelen, mogen gratis langskomen bij het Mamacafé. Daarnaast hebben de twee vriendinnen ook een Mamacafé toolkit in het leven geroepen. “Mochten vrouwen geïnteresseerd zijn om dit ook in hun gemeente op te richten, wij hebben een handleiding geschreven waardoor je gelijk aan de slag kunt.” Contact opnemen met Lisanne en Chantal kan via info@hetbetuwsemamacafe.nl

Wie: Lisanne van Hattem en Chantal Jansen

Wat: Oprichtsters van het Betuws Mamacafé

Waar: In Maurik, Lienden, Geldermalsen en Tiel

Wanneer: Iedere week wordt het Mamacafé geopend en alle moeders zijn welkom

Fleur van Eeuwijk