• Personages uit 'De Dictator - Inside The Mind.
• Personages uit 'De Dictator - Inside The Mind. Foto: Aangeleverd

Onmogelijk om niet een voorstelling van Dinie van Oort tegen te komen

Nieuws

GELDERMALSEN • Opvallend aan de theatervoorstellingen onder leiding van Dinie van Oort is dat ze bijna altijd buiten zijn. “Dat is zo gegroeid, ik wil dat het toegankelijk is voor iedereen, dat je er bij toeval in terecht kan komen.” 

Straks met de meidagen is het bijna onmogelijk om niet een voorstelling van T-Jater, de theatergroep van Dinie van Oort, tegen te komen. Drie activiteiten staan er op stapel. Twee voorstellingen op meerdere data en locaties en een Escape spel middenin Geldermalsen op een zaterdag.

Drie activiteiten

De drie activiteiten hebben allemaal met de oorlog te maken, of meer nog met onderdrukking en moeten vluchten. De afgelopen jaren verzamelde Van Oort veel verhalen. Eerst die van Betuwenaren die de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt en later die van jonge vluchtelingen die hier kwamen wonen en opeens in het ‘gewone leven’ werden gezet. “Ik voel dan de drang om ervoor te zorgen dat die verhalen gehoord worden”, waarbij de theatermaakster oog houdt voor de schoonheid en de beeldende vorm. 

‘Waarom juist ik’

“Ik vraag mij wel altijd af, waarom juist ik al deze verhalen wil vertellen. Maar toch voelt het belangrijk om ze op deze manier over te brengen. Door er theater van te maken en ellende en soms confrontatie te verpakken in schoonheid. Op de opleiding tot regisseur krijg ik vaak te horen dat mooie beelden brengen mijn kracht is, dus dat benut ik dan ook.” Dat komt zeker tot uiting in ‘De Dictator Inside The Mind’, de productie die haar eindopdracht is voor de regieopleiding die ze dit jaar afrondt. 

Will We Ever Be Free?

“Dit zijn echt de verhalen die gehoord moeten worden.” Deze voorstelling gaat over jonge mensen die zijn opgegroeid in een oorlog, gevlucht zijn en zichzelf kwijtgeraakt zijn. “Dan zijn ze hier en moeten ze zichzelf weer terugvinden. Ik ontdekte dat de verhalen die onze ouderen vertellen over de Tweede Wereldoorlog veel vergelijkingen kennen met die van de jonge vluchtelingen van nu. Dat was tijdens de projecten rondom 75 jaar bevrijding.” 

Voor de productie van nu sprak Dinie van Oort onder andere met kinderen uit Syrië, Turkije, Oekraïne en Oeganda. Hun verhalen worden straks verteld door een kleine groep jongeren in de leeftijd van negen tot zestien jaar. “Hoe is het als je nergens echt thuis bent en hoe raak je geworteld in je nieuwe land?” Met deze voorstelling staat de groep in mei en juni in 5 kleine theaters in de regio.

Escape De Betuwe

In het voorjaar van 1945 was de Waal de scheidslijn tussen bevrijd en bezet gebied. Van Oort ging op zoek naar de verhalen over vluchtpogingen en evacuaties tijdens de Tweede Wereldoorlog in het rivierengebied. Voor deze verhalen koos de theatermaakster ervoor om geen voorstelling maar een zogenoemde Escape Game te ontwikkelen. 

“Groepen gaan op zaterdag 13 mei door het centrum van Geldermalsen met een koffer vol belangrijke papieren langs professionele living statues, daar halen ze verhalen op, waarmee ze codes kunnen ontcijferen en uiteindelijk een gezin kunnen helpen om te vluchten uit de Betuwe van de jaren ’40-‘45. Onderweg volgen allerlei opdrachten en uitdagingen. Het is een spelvorm, maar wel eentje met een boodschap plus de tijdsdruk om het allemaal te halen.”

De Dictator

De voorstelling waarbij de bezoekers in het hoofd van een dictator kruipen is het sluitstuk van de drie activiteiten. Het is tegelijk het afstudeerproject van Dinie van Oort. “Het is als theatermaker onmogelijk om niet geëngageerd te zijn. In deze voorstelling komen dan ook weer duidelijk zaken naar boven waar ik zelf door geraakt word. Vragen die ik graag beantwoord zou zien.” Van Oort doelt op de dictaturen in de wereld, de opkomst ervan maar ook hoe ze weer, vaak gewelddadig, tot een einde komen. 

“Uitgangspunt blijft dat theater voor mij toegankelijk moet zijn, dus een pakkende ervaring voor iedereen. Ik ga de uitdaging aan om in het hoofd van de dictator te kruipen en stel mezelf de vraag wie een dictator in de kern eigenlijk is. Is dat een Poetin of een Khadaffi of zijn er misschien wel trekjes van een dictator dichterbij?” Het stuk is gebaseerd op ‘De Dictator’ van Issam Mahfouz en richt zich vooral op het wankelen van een dictator. “Een mens die juist misschien wel de wereld wil redden en hem dus graag moet leiden. En om orde te scheppen in de chaos moet de gevestigde orde omver worden geworpen. De dictator gelooft wat dat betreft altijd heilig in zijn eigen waarheid.” 

Informatie

Alle activiteiten en voorstellingen vinden plaats in mei en juni. Kijk voor een overzicht en details op: www.toneelgroep-t-jater.nl