• Hulppunt van Welzijn West Betuwe in de Pluk Geldermalsen.
• Hulppunt van Welzijn West Betuwe in de Pluk Geldermalsen. Foto: Aangeleverd

Binnenlopen bij de hulppunten van Welzijn West Betuwe

Nieuws

WEST BETUWE • Welzijn West Betuwe trekt de gemeente door met de diverse hulppunten. Marjet Koets, sociaal werker bemand samen met een collega en ondersteund door vrijwilligers het hulppunt in de Pluk in Geldermalsen. “Gewoon binnenlopen is mogelijk, een afspraak maken nog beter maar feit is dat we hiermee laagdrempelig hulp kunnen bieden.” 

‘Succes zichtbaar’

Voor Koets is het eerste succes al zichtbaar. “Mooi om te zien hoe letterlijk de last van iemands schouder kan vallen. Wanneer iemand de moeite neemt om zijn verhaal te doen. Momenteel lopen veel mensen binnen vanwege het aanvragen van toeslagen of omdat ze hulp willen bij het invullen van formulieren. 

Het bleek dat bijvoorbeeld het aanvragen van de Energietoeslag een lastig iets was, we gaan dan samen met de mensen het betreffende onlineformulier invullen.” Het hulppunt moet ook niet alleen gezien worden als een plek om met je financiën en administratie binnen te komen. 

Vrijwilligersvacatures 

“Inwoners die graag vrijwilligerswerk willen doen helpen we op weg. Het kan ook fijn zijn als we samen een telefoontje naar een instantie kunnen doen. Het is ook niet zo dat we overal een antwoord op hebben, maar we helpen wel graag bij de zoektocht, ook in de omgeving.” Welzijn heeft specifieke thema’s op het oog waarbij ze graag meer informatie willen geven. 

Een voorbeeld is wanneer kinderen achttien jaar worden en opeens voor een heleboel zaken zelf verantwoordelijk worden. “Aanvragen studiefinanciering, een eigen zorg of aansprakelijkheidsverzekering. Het is belangrijk om dan na het maken van een afspraak zoveel mogelijk informatie bij elkaar te zoeken en bijvoorbeeld inlogcodes bij de hand te hebben.”

Verantwoordelijkheid bij inwoners

De locaties zijn in de dorpshuizen maar dat betekent niet dat er geen privacy meer is. Voor Welzijn is het dan zaak om de problemen inzichtelijk te maken en dan de samenwerking te zoeken met de gemeente voor schuldhulpverlening. Wat wel belangrijk is volgens Marjet is om de verantwoordelijkheid wel bij de inwoner te laten. “Het is niet zo dat je bij een van onze hulppunten je probleem brengt en er vervolgens vanaf bent, we gaan samen de oplossing vinden.”

Contact

Op dit moment zijn er hulppunten in Geldermalsen, Asperen, Beesd, Vuren en Waardenburg. Bel met 0618343239 of stuur een email naar hulppunt@welzijnwestbetuwe.nl