• Het jeugdboek van Annette van der Plas op een toepasselijke plek.
• Het jeugdboek van Annette van der Plas op een toepasselijke plek. Foto: Aangeleverd

Boek van Vurense schrijfster in race voor landelijke kinderboekenprijs

Nieuws

VUREN • Het boek van de Vurense schrijfster Annette van der Plas staat op de longlist voor de landelijke Eigenwijsprijs. Het is voor het eerst dat een jeugdboek over onze gemeente wordt uitgekozen om kans te maken op deze landelijke prijs. Dit betekent onder meer dat kinderen van diverse basisscholen uit het hele land het de komende tijd gaan lezen.

Regionale geschiedenis

Met Gevaar rond de steenfabriek duiken kinderen in de geschiedenis van onze regio en maken ze kennis met onder meer het GeoFort in Herwijnen en de vele (oude) steenfabrieken langs de rivieren. Het boek valt op vanwege de soepele schrijfstijl en het op een kunstige manier verweven van heden en verleden. EInd juni volgt de uitslag en reiken kinderen de prijs uit aan het beste boek dat in 2022 verscheen.

Jonge detectives

Hoofdpersonen zijn de jonge detectives Suus en Niek (de Sunny Twins), die voor een schoolproject de oude steenfabriek bij hen in de buurt in Minecraft nabouwen. Samen met hun klasgenoten Joeri en Amira vormen ze team Steenbakkers. Hoewel het verboden terrein is rond de steenfabriek, gaan ze op onderzoek uit en merken al snel dat ze niet alleen zijn. Twee mannen slepen met een groene, metalen kist. 

Waarom doen ze zo geheimzinnig? Tijd voor de Sunny Twins om op onderzoek uit te gaan. Een spannende speurtocht volgt en brengt ze naar het GeoFort. Maar dan vernielt iemand hun nagebouwde fabriek opzettelijk. Wie heeft dit gedaan?

Locaties bestaan echt

Het boek besteedt veel aandacht aan de schoonheid van rivieroevers, oude steenfabrieken en de dijkversterking. Alle locaties in het boek bestaan echt. Via een lesbrief met als thema “Speuren langs de rivier” duiken de kinderen nog verder de geschiedenis in en ontdekken bijvoorbeeld ook hoe we in de toekomst droge voeten kunnen houden. 

Via leuke opdrachten en interessante vragen en puzzels merken ze waarom we zuinig moeten zijn op de natuur en dat we ons kunnen beschermen tegen het water. De aandacht voor Minecraft en Geocaching maakt het boek extra aantrekkelijk.

Sunny Twins

Gevaar rond de Steenfabriek is het tweede deel in de serie over de Sunny Twins. Deel 1 “De Geheime Schuilplaats” heeft als thema Vrijheid en daarin leren kinderen van alles over de luchtoorlog in WO2 in onze gemeente (in samenwerking met het museum Sky of Hope in Vuren). 

Beide boeken zijn te bestellen in alle boekhandels, bij GeoFort, uitgeverij Buddy Books en (gesigneerd) via www.annettevanderplas.nl. Via deze website zijn ook de lesbrieven gratis te downloaden.