• Opening van de peddelroute op de Lingedijk tussen Asperen en Gellicum.
• Opening van de peddelroute op de Lingedijk tussen Asperen en Gellicum. Foto: J.Wijngaard

Peddelroute over de Linge is klaar

Nieuws

GELLICUM • Met de opening van de steiger tussen Asperen en Gellicum, dichtbij het GeoFort is de Peddelroute over de Linge nu klaar. Tegelijk met de bloesem en een prachtige voorjaarsdag legden wethouder Van Stappershoef en Alex Kwakernaak van Uiterwaarde met een kano bij de plek aan.

‘Paar jaar zwoegen’

“Het was een paar jaar zwoegen”, gaf Van Stappershoef toe. Hij had het idee in 2019 opgevat om de Linge bereikbaar te maken vanuit iedere kern. Dat plan ontwikkelde zich van Lingelandjes tot aanlegsteigers en nu dus zelfs een peddelroute over de Linge. Alex Kwakernaak van Uiterwaarde vertelde tijdens de opening dat binnen zijn organisatie ook een plan klaarlag om een kanoroute te starten op het ruim 54 kilometer lange stuk van de rivier. “Grof gezegd tussen Buren en Leerdam zijn nu zeven nieuwe steigers aangelegd, waarbij er ook ondernemers zijn van kanoverhuur die een aanlegplaats hebben. Hierdoor kan er om de 3,5 kilometer gerust worden en is het kanoën een stuk toegankelijker”, legt hij uit. Enkele leden en de voorzitter van de kanovereniging zijn in hun nopjes en kijken uit naar een mooie zomer vol vaarplezier.  

‘Meer dan alleen kanoën’

De naam ‘peddelroute’ kwam uit de koker van het Regionaal Bureau Toerisme. “Want het is meer dan alleen kanoën wat ons betreft”, zegt directeur Richard de Bruin. Doordat op deze manier meerdere partijen bij elkaar kwamen kon ook de Regiodeal Rivierenland betrokken worden en een extra financiële bijdrage leveren waardoor de plannen makkelijker tot uitvoer konden komen. Het Waterschap Rivierenland, ook vertegenwoordigd tijdens de opening was er om de vergunningen te verlenen. En dat bleek de meeste tijd in beslag te nemen. “We werken in kwetsbare natuur, dus goed dat er kritisch naar plannen gekeken wordt. We hebben op een aantal plekken natuurcompensatie toegepast om de schade zo klein mogelijk te maken”, legt Kwakernaak nog uit. 

‘Ergens stoppen was lastig’

Van Stappershoef geeft toe dat hij weleens ongeduldig was maar nu toch enorm trots op het resultaat. “Dit was in de toenmalige gemeente Geldermalsen al een gekoesterde wens. Het blijkt uiteindelijk maar weer: alleen ga je sneller, samen kom je verder”, waarna hij ook stilstond bij het harde werk van betrokken ambtenaren van meerdere gemeente, medewerkers van Uiterwaarde, het Waterschap en de Provincie. Tijdens de feestelijke opening was zelfs een vertegenwoordiging uit Friesland. Folkersma uit Marum verzorgt in binnen-en buitenland toeristische routes en bracht ook de peddelroute in kaart. “De Linge ligt er al heel lang zo bij en wordt altijd druk bevaren. Alleen was ergens stoppen altijd lastig, daar komt nu verandering in. Mijn gekoesterde wens om de Linge voor iedere kern van West Betuwe bereikbaar te maken komt steeds dichterbij. Enspijk en Rumpt staan nog op het lijstje”, sluit Van Stappershoef af.