• Finale van de Arno Wallaard Memorial 2023.
• Finale van de Arno Wallaard Memorial 2023. Foto: Rick den Besten

Sterke Deen soleert naar zege in AWM

meerkerk • Deen Rasmus Wallin wint de vijftiende Arno Wallaard Memorial met een solo tijdens een winderige koers.

Tijdens de eerste grote omloop van 88,5 kilometer moesten de renners via Schoonrewoerd over de Diefijk naar Everdingen rijden. Daar moest dertig kilometer over de slingerende en gevreesde Lekdijk worden gekoerst. Vanaf Groot-Ammers was het tegen de wind in over de kenmerkende wegen de polder door om via Ottoland, Molenaarsgraaf, Giessenburg en Noordeloos weer naar Meerkerk te koersen. Voor de eerste doorkomst op de Burgemeester Sloblaan in Meerkerk was van een peloton geen sprake meer. De voorste groep reed voor Meerkerk weg en liep met de opnieuw de Lekdijk in het vooruitzicht beetje bij beetje uit. Er wachtte nog tweede grote omloop door de Alblasserwaard van 70 kilometer. Nu moesten de renners via Lexmond direct de Lekdijk oprijden. 

Het verschil tussen de twee voorste groepen was bij het opnieuw passeren van de finishlijn ruim drie minuten. Na 155 kilometer moesten de vijf lokale omlopen nog worden verreden. Drie ronden voor het einde sloop de lange Deen weg en sprokkelde wat seconden bij elkaar.
De voorsprong liep kort voor het einde gestaag terug en de Deen begon onderweg achterom te kijken, maar Wallin hield aan de streep uiteindelijk een seconde of tien over en kwam solo aan. Achter hem sprintte Coen Vermeltfoort naar de tweede plaats, Martin Pluto werd derde.