Terugblikken op de Nationale Rode Kruis Bloesemtocht met film en boek

west betuwe • Afgelopen weekend zou de Nationale Rode Kruis Bloesmtocht zijn gewandeld door waarschijnlijk weer duizenden wandelaars uit heel Nederland. Inmiddels kennen we de achtergrond waarom dit evenement niet langer gehouden wordt. 

Achter de schermen schijnen een aantal mensen bezig te zijn in 2024 met een vergelijkbaar wandelevenement te komen. Vooralsnog is daar geen officiële berichtgeving over dus wordt er vooral teruggeblikt op de edities uit vroegere tijden. Van de editie in 2000 is nu een film terug te kijken.

Bloesemtocht in 2000

Nicole Megens: "Ondanks de regen verschenen er ruim 20000 wandelaars aan de Nationale Rode Kruis bloesem wandeltocht in het Betuwse Geldermalsen.

De Maas en Waalse cineast Jos Kruisbergen maakte samen met zijn geluidsman Geert Megens in het jaar 2000 een korte reportage voor de landelijke televisie. Nu, in het jaar 2023, heeft de organisatie helaas moeten besluiten om op 15 april geen bloesemwandeltocht meer te organiseren en heeft met pijn in het hart de stekker er definitief uitgetrokken. 

Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid, die belangrijke gebeurtenissen in het Rivierenland vastlegt, putte uit het rijke archief en monteerde een bijzondere en uitgebreide documentaire over de 23-jarige geschiedenis van de Nationale Rode Kruis bloesem wandeltocht. 

In de documentaire vertelt één van de organistoren, Joke van Vrouwerff, dat het parcours die dag alleen maar kan worden gelopen langs en door de fruitbomen. En langs de Linge en pittoreske dorpjes in de Betuwe. Er is zelfs een speciale pontonbrug aangelegd. Ondanks dat het pijpenstelen regende is het een mooi historisch document geworden en dat bewaard wordt voor nu en volgende generaties."

De film is te zien op www.2bg.nl 

Herinneringsboek

Om de prachtige verhalen van wandelaars en de vrijwilligers niet verloren te laten gaan, heeft het voormalig bestuur van de Bloesemtocht besloten om een uniek herinneringsboek uit te gaan geven. Het boek met foto's en verhalen moet een unieke kijk geven op de Bloesemtocht, is de bedoeling van de makers. Dit najaar zal het boek verschijnen en gaat het bestuur op zoek naar mooie verhalen over de Rode Kruis Bloesemtocht. Het boek zal in beperkte oplage verschijnen maar is te reserveren. De kosten hiervoor zijn nog onbekend maar de opbrengst gaat naar het Rode Kruis. Kijk hiervoor op: www.rodekruisbloesemtocht.nl/herinneringsboek