• Na de officiële onthulling van het startpaneel volgde een wandeling van een deel van het Dikke Torenpad.
• Na de officiële onthulling van het startpaneel volgde een wandeling van een deel van het Dikke Torenpad. Foto: Aangeleverd

‘Dikke Torenpad’ in Varik geopend

varik • Zaterdag 15 april opende wethouder Rutger van Stappershoef bij het Veerhuis aan de Waalbandijk in Varik het vijfde officiële Klompenpad in de gemeente West Betuwe: Het Dikke Torenpad. Een wandelroute van twaalf kilometer lang door uiterwaarden, langs de Waal, over onverharde paden en door boerenland in het mooie buitengebied van Varik en Heesselt.

Het Klompenpad is mede mogelijk gemaakt door gemeente West Betuwe, Provincie Gelderland en Dorpstafel Varik-Heesselt. Samen met enthousiaste vrijwilligers en met medewerking van grondeigenaren is het gelukt om de route te ontwikkelen. Door de coronabeperkingen heeft de realisatie 2 jaar langer geduurd. En er was veel geduld nodig bij de gesprekken met grondeigenaren, maar gelukkig heeft iedereen toestemming gegeven voor het Klompenpad, waar honden verboden zijn. Mede dankzij de volhardende inzet van de betrokken vrijwilligers en de ondersteuning van gemeente en stichting Landschapsbeheer Gelderland. Wethouder Van Stappershoef zette hen in de schijnwerpers en speldde hen het officiële gouden Klompenpad-speldje op.

"Het Dikke Torenpad is het vijfde Klompenpad in West Betuwe. En er komen er nog meer.”, vertelt Van Stappershoef. "Wij vinden de realisatie van Klompenpaden in onze gemeente belangrijk. Het dient meerdere doelen. Het maakt mensen bewust van de unieke identiteit van onze leefomgeving, het bijzondere landschap en het cultuurhistorisch erfgoed. Je komt op plekken waar je anders nooit zomaar komt. Daarnaast bieden Klompenpaden ons laagdrempelige wandelroutes, en dus bewegingsaanbod, in en rondom onze kernen. Ze bieden streekwinkels en horeca langs de route klandizie. En ze dragen bij aan ontmoeting en sociale verbinding tussen inwoners. Niet alleen door samen er te wandelen met dorpsgenoten of vrienden, maar ook de realisatie en het onderhoud van het Klompenpad brengt mensen bijeen met een gezamenlijk doel en gedeelde trots. Het is dan ook een wens en doel om al onze kernen in de gemeente als een parelsnoer met elkaar te verbinden door klompenpaden. Naast het Engelenburgerpad (Herwijnen), het Vurensche Polderpad (Vuren-Spijk), Rhenoijschepad (Rhenoy-Acquoy), Leidschehoevenpad (Tricht-Beesd) en het Dikke Torenpad (Varik-Heesselt) ontwikkelen we de komende tijd samen met inwoners ook nog Klompenpaden in de kernen en het buitengebied van Neerijnen-Opijnen, Est-Ophemert, Rumpt en Heukelum-Asperen.”