Rotonde of aanpak top-5 fietsknelpunten

west betuwe • Deze week laat de gemeenteraad zich bijpraten over gevolgen van inflatie rondom de projecten bij provinciale wegen.

Tijdens een beeldvormende vergadering lijkt er een keuze voor te liggen. De komst van de langgewenste rotonde in Hellouw of de aanpak van de top-5 van fietsknelpunten binnen de gemeente.
"Het college is met de provincie in gesprek over de ontstane situatie en de voorliggende opties. Hierbij geven wij prioriteit aan de realisatie van de rotonde Zeiving (N848) – Nieuwe Zuiderlingedijk en de aanpak van de knelpunten langs de N327. Door de kostenstijging en de beperkte financiële bijdrage van de provincie aan de rotonde Hellouw en de financiële tekorten bij zowel de provincie als de gemeente voor de rotonde in de N848, zijn ingrijpende keuzes nodig", schrijft het college aan de gemeenteraadsleden. Een raadsvoorstel is in de maak, maar de lokale politici worden vast voorbereid.
De N327 die door de Provincie de laatste weken wordt verbouwd staat ook bij de gemeente op het lijstje van fietsknelpunten bij onder andere de Lingeborgh in Geldermalsen, De Bloeiende Betuwe in Rhenoy en de paralelweg in zijn algemeen, grofweg gezien tussen Geldermalsen en Leerdam. Van een ander fietsknelpunt in Waardenburg schrijft de gemeente verlost te zijn na de aanleg van een verbindingsweg tussen de Waalbandijk. De vraag is of dit momenteel een serieuze optie is gezien de werkzaamheden aan de dijkversterking en veel fietsers daardoor alsnog om moeten rijden door het drukke hart van Waardenburg. De jeugdraad kwam eerder met een vergelijkbare top-5 met knelpunten, maar daar stond de kruising in Hellouw nog tussen.
Over het gevaar van de kruising in Vuren lijkt iedereen het eens, maar over de rest valt nog een politieke discussie te verwachten.