• Inspiratiebijeenkomst Platform Toegankelijk West Betuwe.
• Inspiratiebijeenkomst Platform Toegankelijk West Betuwe. Foto: J.Wijngaard

Bijeenkomst vol inspiratie voor Platform

rhenoy • Vorige week organiseerde het Platform Toegankelijk West Betuwe in de Betuwepoort in Rhenoy een inspiratiebijeenkomst. Leden van het Platform stelden zich voor en later volgden verdiepende gesprekken aan diverse tafels in de zaal. 

Het was de eerste keer dat het Platform een bijeenkomst organiseerde. Vaak zijn de leden van Toegankelijk West Betuwe op pad om de toegankelijkheid te testen of in gesprek te gaan met beleidsmakers of politici. De bijeenkomst moest ook wel een middel zijn om de naamsbekendheid te vergroten zodat de leden straks niet alleen op eigen uitnodiging maar het advies van de platformleden straks ook gevraagd wordt bij belangrijke beslissingen. 

Dit was goed gelukt, gezien de samenstelling van de bezoekers. Veel medewerkers van de gemeente West Betuwe maar ook leden van dorpsraden en andere organisaties waren op de bijeenkomst afgekomen. Oko wethouder Jan de Geus was aanwezig om te luisteren en mee te praten. Met een flitsende presentatie presenteerden de leden zich aan het publiek. Ook maakten ze gelijk van het moment gebruik om hun speerpunten naar voren te brengen, soms in combinatie met hun woonplaats. De groep is divers, ook als het om hun beperkingen gaat. De openheid waarmee ze erover spreken is ontwapenend en direct een mooie start voor de aansluitende gesprekken aan de tafels in de Betuwepoort. 

De dag na de bijeenkomst was de wekelijkse Zoom-meeting van het Platform: "We zijn blij met dat aanwezigen zoals iemand van de Dorpsraad Meteren aankaart dat speeltuinen toegankelijk moeten zijn, hij wil daar met ons contact over opnemen. Wat we ook hoorden van Nathalie Hordijk is dat ze had geleerd aan de ronde tafel dat simpele aanpassingen heel belangrijk zijn. Zoals een extra handvat op een deur van een invalide toilet om de deur goed dicht te trekken.

De missie die vooraf was bedacht kwam ook goed uit de verf: "Belangrijk voor ons was dat mensen doorkrijgen dat we als platform niet alles zelf kunnen doen maar juist de samenwerking en/of nieuwe leden zoeken ook in de kernen langs de Waal. Daar kennen we zelf niet genoeg mensen. Ook een leuk nieuwtje is dat ze willen dat er in persberichten van de gemeente standaard over een locatie komt te staan of er een mindervalide toilet is en of het toegankelijk is. Dat wilde Ron Kramer afstemmen met de communicatieafdeling van de gemeente West Betuwe." Zo waren er na afloop genoeg concrete punten die door aanwezigen en de leden van het Platform weer gebruikt kunnen worden. Volgens de aanwezigen is het bespreekbaar maken van alle punten een mooie eerste stap.

West Betuwe Onbeperkt

Onder de rubriek West Betuwe Onbeperkt! schrijft het Platform Toegankelijk West Betuwe over hoe het in deze gemeente er voor staat met de fysieke en sociale toegankelijkheid voor mensen met een beperking.