• Fort Asperen opent later.
• Fort Asperen opent later. Foto: Aangeleverd

Geen Fortenseizoen-opening Asperen

acquoy • Ondanks de landelijke start van het Fortenseizoen, bleven de fortdeuren van Fort bij Asperen nog gesloten. Er zijn nog vleermuizen te gast. 

Een fort is bij uitstek de ideale overwinteringsplaats voor vleermuizen. "De meeste vleermuizen vertrekken al begin april, waardoor het merendeel van de locaties al eerder de deuren mogen openen. Bij ons overwintert er een bijzonder exemplaar, die iets langer de rust opzoekt”, stelt vrijwilliger Kees Kerver. Hij en zijn vrijwilligerskorps mogen dan wel vanaf zaterdag al het fort betrekken. "Alleen kost het schoonmaken en herinrichten zo veel tijd, dat wij er ruim een week voor moeten uitrekken”, aldus de exploitanten.  Het torenfort van Fort bij Asperen opent daarmee haar deuren op 26 april voor bezoekers. 

Rouwig zijn de exploitanten en vrijwilligers niet over het verblijf van de wintergasten. "In samenwerking met de vrijwilligers zijn er zelfs speciale ruwe balken aangebracht in het fort om een beter leefklimaat te maken voor de dieren. Daarnaast hebben wij ook een bijzonder vleermuishotel gerealiseerd”, aldus boswachter Eric Baars van Staatsbosbeheer, die nauw samenwerkt met de vrijwilligers op Fort bij Asperen. Vrijwilligers zijn nu bezig met de grote voorjaarsschoonmaak. Ruim een week later, vanaf 26 april, is het fort voor alle bezoekers weer toegankelijk. Meer informatie is te vinden op www.fortbijasperen.nl.