• Vrijwilligers Lek Lingebloem (Zonnebloem) worden met bloemen en zilveren speld gehuldigd.
• Vrijwilligers Lek Lingebloem (Zonnebloem) worden met bloemen en zilveren speld gehuldigd. Foto: Cees Hoogteyling

Lek Lingebloem zoekt 'zonnebloemen'.

geldermalsen • De Zonnebloem bestaat ruim zeventig jaar. Het is een op-en-top vrijwilligersorganisatie, met regionale en plaatselijke afdelingen. 

Zonnebloem Lek Lingebloem, met achtendertig vrijwilligers, is één van die plaatselijke afdelingen. Deze afdeling werkt in een deel van de gemeente Buren en in een groot deel van de gemeente West Betuwe. De vrijwilligers hebben als motto: ‘Iedereen kan iets voor een ander betekenen’. Voorzitter Gerard Kuijpers daarover: “Als bestuur zijn we blij met de grote groep vrijwilligers. Tijdens corona waren we niet in staat samenkomsten te organiseren, toch waren de vrijwilligers zoveel mogelijk op pad om bij mensen langs te gaan voor een kopje koffie of een boodschapje. Voor het bestuurslid Marijke van Dijk, die het bezoekwerk coördineert, was het een drukke periode. "Dat geeft nog eens aan hoe belangrijk vrijwilligers zijn in een organisatie als die van ons. We zouden graag nieuwe vrijwilligers verwelkomen. We zouden ook blij zijn, als er onder de lezers mensen zijn die in het bestuur zouden willen komen. Voor de vrijwilliger is er altijd een manier die bij je past. Het is dankbaar werk.”
Bij de Zonnebloem Lek Lingebloem zijn zo’n 150 deelnemers ingeschreven. Dat kunnen mensen zijn met een lichamelijke beperking, mensen die zich eenzaam voelen of alleen zijn. Zodra er een signaal binnenkomt, wordt dat opgepikt en gekeken hoe de helpende hand kan worden toegestoken. Om mensen uit hun isolement te halen wordt jaarlijks een boottocht georganiseerd met de bekende Zonnebloemboot. Naast dat de vrijwilligers langs gaan voor het kopje koffie, boodschapje of wandelingetje, worden er ontspanningsmiddagen gehouden op diverse locaties. Bestuurslid Marijke van Dijk: “Vorige week hebben we een vaartocht gehad. Dan zie je de blijdschap bij de gasten. Ik doe het werk met plezier. Ik krijg wel de vraag wie betaalt dit allemaal. Gelukkig zijn er zoveel sponsoren die onze Zonnebloem een warm hart toedragen, ze houden het niet alleen bij handgeklap. Zelf als organisatie houden we ook acties, zoals de jaarlijkse loterij. Het contact wat we als vrijwilligers hebben is erg goed. We zien elkaar regelmatig en worden dan door het bestuur bijgepraat. We worden bij de zaken die we doen en de ontwikkelingen daar omheen betrokken.”

Vorige week werden Mieke Rozendal, Eike Temminck, Annie Piek en Elly Gietman onderscheiden voor 25 jaar vrijwilligerswerk met de zilveren speld. Voor info: www.zonnebloem.nl/lek-lingebloem