• Wielrenster Quinty Ton uit Geldermalsen.
• Wielrenster Quinty Ton uit Geldermalsen. Foto: StephandeGoede

Quinty geniet van ‘haar’ wedstrijden in het heuvelland

Sport

GELDERMALSEN • Deze week vertoeft wielrenster Quinty Ton met haar ploeg Liv Racing TeqFind in de Ardennen. Vorige week werden de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race verreden en komende dagen de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Doorbraak in de Amstel

Hoewel de 24-jarige renster indruk maakte tijdens de Vlaamse klassiekers zijn dit toch de wedstrijden waar Ton het meeste naar uitkijkt. In de Amstel Gold Race van 2021 maakte ze veel indruk met een vroege vlucht en op dat moment wordt weleens teruggekeken als haar grote doorbraak. Tijdens dat wielerseizoen was het nog maar de vraag of Ton ooit fulltime prof zou worden, ze studeerde ook af als fysiotherapeut. Inmiddels is ze zich aan het opwerken tot een gezichtsbepalende renster in het damespeloton.

Ploegentactiek belangrijk

De heuvelklassiekers, die achter elkaar verreden worden in april, staan sinds die zondag in 2021 rood omcirkeld in het wedstrijdprogramma. De vier klassiekers die deze twee weken op het programma staan kan Ton niet voor eigen kansen gaan. In eerste instantie zal ze haar Spaanse kopvrouw Mavi Garcia zover mogelijk moeten brengen in de koers. In de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race leek dit te lukken maar kwam Mavi toch tekort voor de ereplaatsen. Terwijl Quinty Ton hard werkte en de opdrachten van haar ploeg zo goed mogelijk uitvoerde. Ook voor de start van de Amstel was haar rol duidelijk: “De eerste zestig kilometer attent zijn maar rustig blijven, daarna het ploegenspel spelen.” 

Ultieme aanval

Toch kon Ton het niet laten tien kilometer voor de finish een aanvalspoging te wagen. Ze kwam niet weg, iets dat de latere winnares Vollering wel lukte. Ton werd in de Brabantse Pijl 28e en in de Amstel Gold Race 29e.

Programma

Deze week staan de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik nog op het programma. Met ongeveer dezelfde doelstellingen.